



Kurczak z za’atarem
Opis: Aromatyczna potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana w piekarniku. Za’atar nadaje potrawie wyraźny smak tymianku i orzeźwiającą nutę sumaku.Składniki:
- 4 uda lub tylne ćwiartki kurczaka
- 2 cebule
- 1-2 czerwone papryki
- 1-2 zielone papryki
- 1 mały bakłażan
- 3-4 zielone cukinie
- 4 średnie pomidory
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 czubata łyżka masła klarowanego
- 2-3 łyżki za’ataru
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju
- 1/2 szklanki wody
- 2-3 łyżki melasy z granatów
- 1 czubata łyżka przyprawy ras el hanout
- 1-2 łyżki soli
- Garść ziaren owocu granatu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, opcjonalnie zdjąć skórę, odłożyć.
- Warzywa umyć, pokroić w 1-2 cm kawałki, cebulę w ćwiartki, czosnek obrać i pozostawić w ząbkach.
- W brytfannie lub głębokim naczyniu do zapiekania ułożyć kurczaka, przykryć pokrojonymi warzywami.
- Na powierzchni rozłożyć po kawałeczku masła klarowanego.
- W miseczce wymieszać za’atar, sól, przyprawę, melasę z granatów, oliwę i wodę. Mieszankę równomiernie wylać na warzywa i mięso.
- Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180°C.
- Po 40 minutach delikatnie wymieszać składniki potrawki, odkryć i zapiekać przez kolejne 30-40 minut, uważając, by danie się nie przypaliło.
- Po wyjęciu dania doprawić sos w razie konieczności.
- Podawać z burgolem, ryżem, ziemniakami albo bagietką.