>PRZEPIS< Sos Tahini

Sos tahini to mieszanka pasty sezamowej tahini, naturalnego jogurtu, czosnku i soku z cytryny używana w kuchni arabskiej jako dodatek do niemal każdego dania. Tahini sos podaje się jako dip do smażonego kalafiora lub sos, którym skrapia się sałatkę; do dań głównych z ryb i owoców morza, a także np. polewa się sosem burgery z kafty czy kanapki z chleba arabskiego. Nieodzowny dodatek do falafela i shawarmy.
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Hommos bi tahini - domowa pasta z gotowanej cieciorki z tahini

Najpopularniejsza pasta bliskowschodnia. Niekiedy u nas nazywana humusem. Jedzona przy każdej okazji, zapewne w każdym arabskim domu. Nie wyobrażam sobie głównego posiłku (ale i też często śniadania) bez miseczki hommosu na stole.
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Dbs bthine - melasa z tahini

Dwa składniki - pasta sezamowa tahini i melasa z owoców. Dbs bthine. Wymieszane tworzą duet idealny. Na grzankę, na placka, do naleśników. Do wyjadania z miseczki łyżeczką lub po prostu paluchem. Nasze dzieci uwielbiają bułę lub rolkę z chleba arabskiego z taką pastą. Słodka, bardzo delikatnie kwaskowa, o sezamowo-orzechowym posmaku. Uzależnia! :)
Dostępność: Smacznego :)
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 3,5 kg

Pasta Tahini, sporządzona z delikatnie prażonego ziarna sezamowego. Dodatek do hommosu, baba ghanoush, ciasteczek i innych dań.
Dostępność: dostępny
<PRZEPIS> Chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec

Chlebek tahini. Na podwieczorek, na niedzielne śniadanie, na ramadanowy deser.
Dostępność: Smacznego :)
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 16 kg

Najwyższej jakości pasta ze zmielonych nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw, m.in. jako dodatek do hummusu i baba ghanoush. Świetna do ciasteczek, niezbędna do sosu tahini.
Dostępność: dostępny na zamówienie, kontakt mail
Hommos, humus z tahini, 180 g

Pasta z cieciorki z dodatkiem pasty sezamowej tahini. Przepis na przygotowanie pysznej pasty w produktach powiązanych.
Dostępność: dostępny
Tahini pasta sezamowa, Durra 400 g

Pasta tahini z prażonego ziarna sezamowego, o nieco orzechowym smaku. Tahini używana jest do przygotowywania wielu potraw, m.in. jako dodatek do hummusu i pasty z bakłażanów, sosu tahini, do deserów. Wymieszana z miodem lub melasą owocową stanowi smaczne smarowidło do kanapek, placków czy naleśników.
Dostępność: dostępny
Tahini pasta sezamowa, Durra 800 g

Pasta tahini z prażonego ziarna sezamowego, o nieco orzechowym smaku. Tahini używana jest do przygotowywania wielu potraw, m.in. jako dodatek do hummusu i pasty z bakłażanów, sosu tahini, do deserów. Wymieszana z miodem lub melasą owocową stanowi smaczne smarowidło do kanapek, placków czy naleśników.
Dostępność: dostępny
Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 400 g

Tahini używana jest do przygotowywania wielu potraw, m.in. jako dodatek do hummusu i pasty z bakłażanów, sosu tahini, do deserów. Wymieszana z miodem lub melasą owocową stanowi smaczne smarowidło do kanapek, placków czy naleśników.
Dostępność: dostępny
Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 800 g

Tahini używana jest do przygotowywania wielu potraw, m.in. jako dodatek do hummusu i pasty z bakłażanów, sosu tahini, do deserów. Wymieszana z miodem lub melasą owocową stanowi smaczne smarowidło do kanapek, placków czy naleśników.
Dostępność: dostępny
>PRZEPIS< Foul blaban - bób z jogurtem i tahini

Wspomnienie Hassana, którym podzielił się na naszej fejsbukowej stronie stało się inspiracją do zrobienia dania absolutnie typowego dla kuchni arabskiej - bobu z labanem i tahini.
Dostępność: Smacznego :)
