

- Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 400 g
- Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Miseczka gliniana do zapiekania
- Ciasteczko mamoul (mamul) z daktylami, 21g
- Salami z indyka w plastrach, 200 g
- Mariamija (mariamije) 50g
- Woda różana, 250 ml
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 400 g
- Sumak, 75 g
Forma do ciasteczek mamoul (maamoul, mamul), taabeh, wzór 3

Tradycyjna, ręcznie wykonana drewniana forma do ciasteczek mamoul (maamoul, maamul). Wzór do mamoul nadziewanych pistacjami. Ręczne wykonanie. Oferowane w sprzedaży egzemplarze mogą różnić się nieznacznie wzorem rzeźbienia od prezentowanego na zdjęciu.
Dostępność: dostępny
Forma do ciasteczek mamoul (maamoul, mamul), taabeh, wzór 2

Tradycyjna, ręcznie wykonana drewniana forma do ciasteczek mamoul (ma'amoul, maamul). Wzór do mamoul nadziewanych orzechami włoskimi. Ręczne wykonanie. Oferowane w sprzedaży egzemplarze mogą różnić się nieznacznie wzorem rzeźbienia od prezentowanego na zdjęciu.
Dostępność: dostępny
Forma do ciasteczek mamoul (maamoul, mamul), taabeh, wzór 1

Drewniana forma do ciasteczek mamoul i ażłe. Wzór do kruchych ciasteczek nadziewanych daktylami. Przepis na ciasteczka w produktach powiązanych.
Dostępność: dostępny
Forma do ciasteczek mamoul (maamoul, mamul, maamul), taabeh, wzór 2A

Tradycyjna, ręcznie wykonana drewniana forma do ciasteczek mamoul (ma'amoul, maamul). Wzór do mamoul nadziewanych orzechami włoskimi. Ręczne wykonanie. Oferowane w sprzedaży egzemplarze mogą różnić się nieznacznie wzorem rzeźbienia od prezentowanego na zdjęciu.
Dostępność: dostępny
Forma do ciasteczek mamoul (maamoul, mamul, maamul), taabeh, wzór 3A

Tradycyjna, ręcznie wykonana drewniana forma do ciasteczek mamoul (maamoul, maamul). Wzór do mamoul nadziewanych pistacjami. Ręczne wykonanie. Oferowane w sprzedaży egzemplarze mogą różnić się nieznacznie wzorem rzeźbienia od prezentowanego na zdjęciu.
Dostępność: dostępny
>PRZEPIS< Maamoul (mamul, maamoul) - arabskie ciasteczka z nadzieniem

Ciasteczko ma'amoul - ciasteczko symbol. Otwartości, pojednania, ekumenizmu. Tradycyjnie pieczone w czasie Ramadanu przez Muzułmanów, na Wielkanoc przez Chrześcijan, na Święto Pesach przez społeczność żydowską. Do ich przygotowania potrzebna jest tradycyjna foremka taabeh, ręcznie wykonana z drewna. Zwyczajowo gospodynie przygotowują trzy rodzaje ciasteczek z różnymi nadzieniami. Z pastą z daktyli, z orzechami włoskimi, z orzechami pistacjowymi. Każdy rodzaj ciasteczka ma inny kształt.
Dostępność: Smacznego :)
