Garam Masala, 1000 g
Orientalna mieszanka przyprawowa, nieodzowny składnik kuchni wedyjskiej. W skład mieszanki wchodzą osobno prażone i razem mielone składniki: kolendra, kozieradka, kumin, gorczyca, goździki, pieprz, anyż, imbir, czosnek. W zależności od regionu sporządzania mieszanki oraz osobistego smaku proporcje składników w mieszance się różnią. Zazwyczaj dodawana pod koniec gotowania. Nadaje się np. do dań z ryżu.
Dostępność: dostępny
Ras el Hannout (Ras el Hanout), przyprawa marokańska 1000 g
Przyprawa popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tajine.
Dostępność: dostępny
Ras el Hannout (Ras el Hanout), przyprawa marokańska 200 g
Przyprawa popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tajine.
Dostępność: dostępny
Gałka muszkatołowa mielona 50 g
Gałka muszkatołowa mielona 50 g
Mielone ziarna wiecznie zielonego drzewa uprawianego w Indonezji, Sri Lance i na Karaibach o intensywnym korzennym aromacie i lekko gorzkawym smaku.
Dostępność: dostępny
Gałka muszkatołowa cała 5szt.
Gałka muszkatołowa 5 szt.
Przyprawa popularna w naszej kuchni - wysuszone ziarna wiecznie zielonego drzewa uprawianego w Indonezji, Sri Lance i na Karaibach o intensywnym korzennym aromacie i lekko gorzkawym smaku.
Dostępność: dostępny
Kwiat muszkatołowy - macis, 20 g
Kwiat muszkatołowy - macis 20 g. Przyprawa popularna w naszej kuchni - wysuszone ziarna wiecznie zielonego drzewa uprawianego w Indonezji, Sri Lance i na Karaibach o intensywnym korzennym aromacie i lekko gorzkawym smaku.
Dostępność: dostępny
Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g
Przyprawa pochodząca ze zmielonych ziaren wiśni wonnej. W kuchni bliskowschodniej i tureckiej stosowana przede wszystkim do wypieków i wyrobów cukierniczych dla wyostrzenia ich smaku. Intensywny smak, pomiędzy gorzkimi migdałami a wiśniami.
Dostępność: dostępny
Mahlep (mahaleb), ziarna wiśni wonnej, 50 g
Przyprawa pochodząca z ziaren wiśni wonnej. W kuchni bliskowschodniej i tureckiej stosowana przede wszystkim do wypieków i wyrobów cukierniczych dla wyostrzenia ich smaku. Intensywny smak, pomiędzy gorzkimi migdałami a wiśniami.
Dostępność: dostępny
Ras el Hannout (Ras el Hanout), przyprawa marokańska 50 g
Przyprawa popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tajine.
Dostępność: dostępny
Chilli, całe papryczki, 30 g
2-3 cm papryczki chilli suszone, dodawane do potraw dla zaostrzenia smaku. Bardzo ostre!
Dostępność: dostępny
Anyż gwiazdkowy, gwiaździsty, 50 g
Suszone owoce z drzewa Badiana właściwego rosnącego w południowo-wschodniej Azji. Anyż jest używany jako przyprawa do ciast, kompotów, deserów i aromatyzowania napojów alkoholowych. Anyż ma też właściwości lecznicze.
Dostępność: dostępny