Sumak, 75 g
Przyprawa o wyraźnie kwaskowatym smaku. Używana do posypywania np. falafela.
Dostępność: dostępny
Przyprawa do tzatziki - 40 g
Przyprawa do sosu Tzatziki (caciki) 40 g. Mieszanka ziół z dodatkiem soli do przygotowania sosu Tzaziki.
Dostępność: dostępny
Przyprawa do białego sera i labneh, 30 g
Przyprawa wzbogacająca smak białego sera i labneh czyli gęstego jogurtu.
Dostępność: dostępny
Przyprawa do szaszłyków 75 g
Mieszanka przypraw do szaszłyków. Świetnie nadaje się do doprawiania mięs pieczonych na grillu. Nie zawiera soli ani wzmacniaczy smaku.
Dostępność: dostępny
Przyprawa pieprz kajeński 75 g
Bardzo ostra przyprawa z mielonych papryczek odmiany cayenne. Stosuje się ją do zapiekanek, dań z jaj, makaronów, drobiu i sosów, a nawet gorącej czekolady. Papryka kajeńska przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu.
Dostępność: dostępny
Przyprawa Kwiat lawendy 15 g
Suszone kwiaty lawendy stosuje się jako dodatek aromatyzujący do herbat, ciast i ciasteczek, konfitur i dżemów, czekolady, lodów, nalewek, miodów i chleba.
Dostępność: dostępny
Kolendra - liście suszone, 20 g
Suszone liście kolendry. Aromatyczna przyprawa w postaci suszu.
Dostępność: dostępny
Estragon, liście suszone, 20 g
Przyprawa w postaci rozdrobionych listków, stosowana do aromatyzowania octu i musztardy, do kiszenia ogórków i kapusty, do sałatek oraz zup. Estragon poprawia smak niesłonych potraw więc świetnie się sprawdza do stosowania w diecie bezsolnej. Doskonały do drobiu, ryb i potraw z jajek.
Dostępność: dostępny
Kurkuma, 50 g
Kurkuma - proszkowany korzeń ostryżu długiego, rosnącego w Azji kuzyna imbiru. Historycznie używana do barwienia potraw, współcześnie wykorzystywana jest jako przyprawa, ma też właściwości lecznicze. Wchodzi w skład mieszanek przyprawowych, z których najpopularniejsza - curry swój żółty kolor zawdzięcza właśnie kurkumie.
Dostępność: dostępny
Garam Masala, 50 g
Orientalna mieszanka przyprawowa, nieodzowny składnik kuchni wedyjskiej. W skład mieszanki wchodzą osobno prażone i razem mielone składniki: kolendra, kozieradka, kumin, gorczyca, goździki, pieprz, anyż, imbir, czosnek. W zależności od regionu sporządzania mieszanki oraz osobistego smaku proporcje składników w mieszance się różnią. Zazwyczaj dodawana pod koniec gotowania. Nadaje się np. do dań z ryżu.
Dostępność: dostępny
Zatar (Zaatar) , 75g
Zaatar - mieszanka śniadaniowa składająca się z tymianku, sumaku, kuminu, sezamu i soli.
Dostępność: dostępny
Sól himalajska 100 g
Krystaliczna sól himalajska z powodzeniem zastępuje powszechnie używaną sól warzoną do doprawiania przypraw. Jest jednak od tradycyjnej soli zdrowsza, bo bogatsza w ponad 80 minerałów.
Dostępność: dostępny