>PRZEPIS< Tabbouleh - zielona pietruszka rządzi
Najprawdopodobniej najbardziej popularna bliskowschodnia sałatka. Podawana jako mezze, dodatek do dań głównych, samodzielne danie. Świetna propozycja dla wegetarian. Proste wykonanie, pyszne danie, kwintesencja arabskiej kuchni.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Thoum (tuom). Krem czosnkowy najlepszy
Sos, krem czosnkowy, od którego jesteśmy uzależnieni. Ma kremową, nieco sztywną konsystencję, świetnie pasuje do pieczonego kurczaka, do shawarmy. Rozsmarowany na picie lub chlebie jest wspaniałą bazą do charakternej kanapki.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Tysije na śniadanie
Danie śniadaniowe z cieciorki. Na Bliskim Wschodzie często jedzone ze wspólnej miski. Danie świąteczne, dość wykwintne przez dodatek masła i orzechów, często przygotowywane jako zamiennik drogiego mięsa w diecie. Tysije rozgrzewa, łączy przy stole, smakuje wybornie i daje energię na cały dzień!
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Zupa z czerwonej soczewicy. Szorobat adas
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Zupa z dyni z czerwoną soczewicą, kardamonem i arabskimi grzankami
Bardzo lubimy zupę dyniową. Dodatek czerwonej soczewicy, kardamonu i przyprawy ras el hanout nadaje tej zupie dyniowej bliskowschodniego charakteru i wzbogaca smak, a grzanki z chleba arabskiego są świetnym dodatkiem, dzięki któremu zupa jest doskonale sycąca.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Basbusa, basboosa, basbousa
Basbusa (بسبوسة) to jeden z najpopularniejszych deserów Bliskiego Wschodu. Słodkie ciasto o charakterystycznej strukurze pochodzącej z semoliny. Polane syropem z nutą esencji różanej lub pomarańczowej jest kwintesencją arabskich słodyczy. Relatywnie niewiele składników, bardzo proste wykonanie. W sam raz na niedzielny podwieczorek :)
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Ciasteczka chałwowe
Naprawdę prosty przepis, ekspresowy niemalże. Ciasteczka są bardzo kruche, delikatne, pięknie pachną i smacznie smakują chałwą. Świetne do kawy i do kubka mleka. Ciekawostką jest to, że do ich produkcji nie używa się chałwy. Ciasteczka chałwowe są na paście sezamowej - tahini.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Falafel. Pyszne kotleciki z cieciorki
Falafel jest bazą dania głównego, przekąską, dodatkiem do kanapki. Zwykle jest przygotowany z ciecierzycy, ale równie smaczny jest z bobu łuskanego czy bobiku. Na Biskim Wschodzie falafel jest jednym z najpopularniejszych dań.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Ryż na sypko z makaronem szarije (شعرية, vermicelli, wermiszel)
Kto lubi dobrze ugotowany ryż? A taki po arabsku, z cieniutkim makaronem to kto lubi? Dzielimy się z Wami sprawdzonym i prościutkim sposobem jak taki pyszny ryż przygotować.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Baba Ghanoush, inaczej mtebbal
Uwielbiam bakłażany. Warzywo, które w nieprzetworzonej postaci jest... ładne. Lśniąca napięta skórka, piękny, głęboki kolor czerni fioletowej. Bakłażan świetnie się komponuje z czosnkiem. Ulubiona potrawa z pieczonego bakłażana to pasta z dodatkiem tahini, czosnku, jogurtu, oliwy to baba ghanoush.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Ajran - jogurtowy napój
Lubimy ten jogurtowy bliskowschodni napój. Przygotowujemy go z czosnkiem (doskonale leczniczy i zapobiegając na niepewną pogodę;), miętą suszoną i świeżą. Latem dodajemy mniej wody a sporo lodu. Równie świetny jest z utartym ogórkiem zielonym (taka nasza ajranowa wariacja).
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Arabskie sushi
Danie żart. Bo gotowanie nie musi być śmiertelnie poważne. My lubimy się gotowaniem bawić. Nawet jeśli mamy na myśli tylko pomysł na kolację. Albo szybką przekąskę dla przyjaciół. Przecież kuchnia fuzion jest teraz tak modna ;) Więc robimy dziś...: arabskie sushi.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł