>PRZEPIS< Fatayer bi żybne. Pieczone placuszki z serem
Fatayer bi żybne. Czyli placuszki z ciasta drożdżowego, łódeczkowe w kształcie, nadziewane serem i pietruszką. Procedura przygotowania jest prosta, choć wymaga nieco zabawy. Efekt jest interesujący i bardzo smaczny
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Fatayer nadziewane zielonym
Fatayer (فطاير) to trójkąty z delikatnego ciasta drożdżowego nadziewane np. szpinakiem. Istnieją również wersje fatayer nadziewane serem lub mięsem. Fatayer jest daniem dobrze znanym na Bliskim Wschodzie. Fatayer jest podawany jako mezze, jako przekąska.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Foul blaban - bób z jogurtem i tahini
Wspomnienie Hassana, którym podzielił się na naszej fejsbukowej stronie stało się inspiracją do zrobienia dania absolutnie typowego dla kuchni arabskiej - bobu z labanem i tahini.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Ghraybeh, arabskie maślane ciasteczka
Bardzo kruche, maślane ciasteczka arabskie. Bardzo proste w wykonaniu i bardzo pyszne. Przybierają różne kształty - od krążków po większe lub mniejsze pierścionki. Charakterystyczny dodatek - orzeszek. Pistacja, pinia, nerkowiec.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Herbata po beduińsku - Beduin tea
Napój podawany przez mieszkańców pustyni, beduinów. Smak tej herbaty pozostaje na długo w pamięci. Jest słodka, aromatyczna i ma dodatek tego czegoś, co czyni tę herbatę tak wyjątkową - to habak.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Hommos bi tahini - domowa pasta z gotowanej cieciorki z tahini
Najpopularniejsza pasta bliskowschodnia. Niekiedy u nas nazywana humusem. Jedzona przy każdej okazji, zapewne w każdym arabskim domu. Nie wyobrażam sobie głównego posiłku (ale i też często śniadania) bez miseczki hommosu na stole.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Jajecznica po arabsku na kiełbaskach sojok (sucuk, sujuk)
Proponujemy arabską jajecznicę na kiełbaskach sojok - pysznych arabskich, tureckich kiełbaskach nadających potrawie charakterny smak. Jajecznica w formie omletu to świetny pomysł na sute śniadanie dla rodziny.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Jebra, يبرق czyli faszerowane liście winogron (yebra, dolma, jalunżi)
Jebra, yabrak - maleńkie, ciemnozielone zawiniątka w kształcie wałeczków. Mini gołąbki faszerowane ryżem, mięsem, ryżem z warzywami, ryżem z mięsem. Liść kapusty zastąpiony liściem winorośli. Pyszna przekąska na ciepło i na zimno.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Kibbe. Mięsno-burgolowe kulki nadziewane mięsem i pinią
Kibbe - tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej z ciasta burgolowo-mięsnego nadziewane mięsem z orzeszkami pinii.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Knafeh bsenije czyli kunafa w blaszcce
Nasz ulubiony deser - kunafa (konafa) w blaszce przekładana serem ricotta ze śmietanką. (Smacznym nadzieniem będzie również odsolona mozzarella). Po upieczeniu całość polana została syropem ze słuszną ilością soku z cytryny. Dodatek wody różanej do syropu powoduje, że trudno się oprzeć pięknemu aromatowi tego pieczonego deseru - ciasta.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Kofta aromatyczna na chlebkach pita
Kofta. Bardzo aromatyczne kotleciki z imbirem, czosnkiem, kolendrą, miętą, kurkumą. Kotleciki można smażyć na patelni. Można upiec na grillu lub w piekarniku na blaszce posmarowanej odrobiną oliwy. I podawać np. na chlebkach pita.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Kurczak z kiszonymi cytrynami
Prosty przepis na oryginalne danie. Dwa, trzy składniki, przyprawy, piekarnik. Kurczak pieczony z kiszonymi cytrynami. Limonkowy, owocowy smak mięsa doskonale będzie pasował do ryżu lub burgolu.
Dostępność: dostępny