

>PRZEPIS< Foul blaban - bób z jogurtem i tahini

Wspomnienie Hassana, którym podzielił się na naszej fejsbukowej stronie stało się inspiracją do zrobienia dania absolutnie typowego dla kuchni arabskiej - bobu z labanem i tahini.
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Ghraybeh, arabskie maślane ciasteczka

Bardzo kruche, maślane ciasteczka arabskie. Bardzo proste w wykonaniu i bardzo pyszne. Przybierają różne kształty - od krążków po większe lub mniejsze pierścionki. Charakterystyczny dodatek - orzeszek. Pistacja, pinia, nerkowiec.
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Herbata po beduińsku - Beduin tea

Napój podawany przez mieszkańców pustyni, beduinów. Smak tej herbaty pozostaje na długo w pamięci. Jest słodka, aromatyczna i ma dodatek tego czegoś, co czyni tę herbatę tak wyjątkową - to habak.
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Hommos bi tahini - domowa pasta z gotowanej cieciorki z tahini

Najpopularniejsza pasta bliskowschodnia. Niekiedy u nas nazywana humusem. Jedzona przy każdej okazji, zapewne w każdym arabskim domu. Nie wyobrażam sobie głównego posiłku (ale i też często śniadania) bez miseczki hommosu na stole.
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Jajecznica po arabsku na kiełbaskach sojok (sucuk, sujuk)

Proponujemy arabską jajecznicę na kiełbaskach sojok - pysznych arabskich, tureckich kiełbaskach nadających potrawie charakterny smak. Jajecznica w formie omletu to świetny pomysł na sute śniadanie dla rodziny.
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Jebra, يبرق czyli faszerowane liście winogron (yebra, dolma, jalunżi)

Jebra, yabrak - maleńkie, ciemnozielone zawiniątka w kształcie wałeczków. Mini gołąbki faszerowane ryżem, mięsem, ryżem z warzywami, ryżem z mięsem. Liść kapusty zastąpiony liściem winorośli. Pyszna przekąska na ciepło i na zimno.
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Kibbe. Mięsno-burgolowe kulki nadziewane mięsem i pinią

Kibbe - tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej z ciasta burgolowo-mięsnego nadziewane mięsem z orzeszkami pinii.
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Knafeh bsenije czyli kunafa w blaszcce

Nasz ulubiony deser - kunafa (konafa) w blaszce przekładana serem ricotta ze śmietanką. (Smacznym nadzieniem będzie również odsolona mozzarella). Po upieczeniu całość polana została syropem ze słuszną ilością soku z cytryny. Dodatek wody różanej do syropu powoduje, że trudno się oprzeć pięknemu aromatowi tego pieczonego deseru - ciasta.
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Kofta aromatyczna na chlebkach pita

Kofta. Bardzo aromatyczne kotleciki z imbirem, czosnkiem, kolendrą, miętą, kurkumą. Kotleciki można smażyć na patelni. Można upiec na grillu lub w piekarniku na blaszce posmarowanej odrobiną oliwy. I podawać np. na chlebkach pita.
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Kurczak z kiszonymi cytrynami

Prosty przepis na oryginalne danie. Dwa, trzy składniki, przyprawy, piekarnik. Kurczak pieczony z kiszonymi cytrynami. Limonkowy, owocowy smak mięsa doskonale będzie pasował do ryżu lub burgolu.
Dostępność: dostępny
>PRZEPIS< Kusa mahszi (kousa mahshi) - kabaczki faszerowane w sosie pomidorowym z miętą

Mahszi można można przygotować z różnych warzyw - lubimy faszerowane papryki, lubimy faszerowane pomidory z grubą skórką. Możemy faszerować bakłażany i cebule. Albo ziemniaki. Jebra (dolma) to faszerowane liście winorośli. Zdrowe smaczne dania - doskonałe źródło zdrowia w kuchni. Tu przepis na faszerowane kabaczki w sosie pomidorowym z miętą
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Maamoul (mamul, maamoul) - arabskie ciasteczka z nadzieniem

Ciasteczko ma'amoul - ciasteczko symbol. Otwartości, pojednania, ekumenizmu. Tradycyjnie pieczone w czasie Ramadanu przez Muzułmanów, na Wielkanoc przez Chrześcijan, na Święto Pesach przez społeczność żydowską. Do ich przygotowania potrzebna jest tradycyjna foremka taabeh, ręcznie wykonana z drewna. Zwyczajowo gospodynie przygotowują trzy rodzaje ciasteczek z różnymi nadzieniami. Z pastą z daktyli, z orzechami włoskimi, z orzechami pistacjowymi. Każdy rodzaj ciasteczka ma inny kształt.
Dostępność: Smacznego :)
