<PRZEPIS> Chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec
Chlebek tahini. Na podwieczorek, na niedzielne śniadanie, na ramadanowy deser.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
<PRZEPIS> Ciasteczka - arabskie kwiatki
Tak do końca to właściwie nie wiadomo czy te kwiatki, czy pomysł na te ciasteczka pochodzi z krajów arabskich... Ale fakt użytych w przepisie składników pozwala na nazwanie ich właśnie w ten sposób. Bo składniki arabskie są, a jakże.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
<PRZEPIS> Paluchy z ciasta youfka
Nasze dzieci uwielbiają paluchy, które w prosty i szybki sposób można przygotować z gotowego ciasta youfka (yufka). Z nadzieniem lub bez niczego. Kilka składników i trochę czasu na zwijanie ruloników. Można zaprosić dzieciaki do zabawy w gotowanie. Tu nie da się niczego popsuć ;)
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Śniadanie po arabsku - proste i pyszne
Prostota i smak krajów arabskich w kilku miseczkach. Śniadanie na bazie chleba, jogurtu i przypraw - mięty, zaataru, tymianku dzikiego. Herbata dopełnia całości. W sam raz na nieśpieszny posiłek.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Zapiekanka po arabsku na szybko w chlebie pita
Są chwile, gdy jeść się chce coś smacznego i oryginalnego, a nie ma czasu ani chęci, by w kuchni zbyt długo przesiadywać. Wówczas zapiekanka na szybko w chlebie arabskim sprawdzi się doskonale.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami
Zapiekanka z bakłażana, wyjątkowo atrakcyjne i pyszne danie. Nie tylko wegetarianie będą zachwyceni.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Börek - ciasto jufka z nadzieniem
Börek ze szpinakiem i serem. Börek to rodzaj wypieku, który może przybierać przeróżne formy i który szczególnie łatwo i szybko przygotujemy, gdy wykorzystamy gotowe ciasto jufka.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Bułeczki z melasą i mahlep
Bułeczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem melasy z morwy i przyprawy mahlep. Na wierzchu oczywiście sezam :) Poza tym w bułkach wylądowały ziarna słonecznika i nieco otrąb pszennych. Smak takiego pieczywa, z orientalnym dodatkiem, jest bardzo oryginalny. Warto wypróbować.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Bułeczki z serem akawi i pistacjami
Mięciutkie drożdżowe bułeczki, wytrawne w smaku ze słonawym nadzieniem z sera akawi, pistacjami i ziołami.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>Przepis< Ciasto z żytniej mąki z melasą daktylową i jabłkiem
Ciasto z gatunku zdrowych i smacznych. Mąka żytnia, otręby lub płatki owsiane, melasa daktylowa, pistacje. Szybko się robi jeszcze szybciej znika ;) Świetny sposób na zagospodarowanie słodkiej melasy, którą zastępujemy cukier.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Dbs bthine - melasa z tahini
Dwa składniki - pasta sezamowa tahini i melasa z owoców. Dbs bthine. Wymieszane tworzą duet idealny. Na grzankę, na placka, do naleśników. Do wyjadania z miseczki łyżeczką lub po prostu paluchem. Nasze dzieci uwielbiają bułę lub rolkę z chleba arabskiego z taką pastą. Słodka, bardzo delikatnie kwaskowa, o sezamowo-orzechowym posmaku. Uzależnia! :)
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Dip Kishke Khadra
Dip Kishke Khadra to danie w stylu wiejskim, popularne zarówno w kuchni libańskiej, jak i syryjskiej. Bazą jest kasza burgol i jogurt.
Dostępność: dostępny