Mieszanka siedmiu przypraw, 200 g
Orientalna mieszkanka 7 przypraw. W skład mieszkanki wchodzą: cynamon, imbir, nasiona wiśni wonnej, ziele angielskie, goździki, gałka muszkatałowa, pieprz czarny. Do przyprawiania mięs.
Dostępność: dostępny
Mloukhieh, mlukije, 200 g
Suszone liście rośliny (Corchorus Corchorus L.). Inne nazwy to: molokheya, mulukhiya. Daleki kuzyn szpinaku jest składnikiem tradycyjnej bliskowschodniej potrawy o tej samej nazwie.
Dostępność: dostępny
Pieprz biały mielony 150 g
Przyprawa pieprz biały - otrzymywana przez moczenie, suszenie i otarcie mięsistej, w pełni dojrzałej, owocni jagód pieprzu czarnego. Biały pieprz ma smak mniej palący i bardziej subtelny niż czarny.
Dostępność: dostępny
Przyprawa Biriani, 50 g
Przyprawa Briani - Mieszanka przypraw do klasycznego dania kuchni północnych indi i kuchni mongolskiej. Używana również w kuchni arabskiej i tureckiej.
Dostępność: dostępny
Przyprawa do kibbe, kibby, drobno mielona, 50g
Mieszanka przypraw do doprawiania kibbe - dania kuchni arabskiej, sporządzonego z masy burglowo-mięsnej nadziewane mięsem i orzeszkami pinii. Popularne mezze.
Dostępność: dostępny
Przyprawa do kiełbasek sojok, 50 g
Dodatek przyprawowy do tradycyjnych kiełbasek sojok. Przyprawa doskonale nadaje się również do innych dań z mięsa, nadając im orientalny paprykowo-imbirowy smak.
Dostępność: dostępny
Przyprawa do szawarmy (shawarmy), 200 g
Mieszanka przypraw do przygotowania oryginalnej, orientalnej szawarmy.
Dostępność: dostępny
Chilli, całe papryczki, 200 g
2-3 cm papryczki chilli suszone, dodawane do potraw dla zaostrzenia smaku. Bardzo ostre!
Dostępność: dostępny
Falafel - mieszanka. 2 x 175 gr + gratis
Mieszanka gotowa do przygotowania pysznych kotlecików z cieciorki. Pakiet składający się z dwóch opakowań mieszanki a 175 g + mała forma do robienia falafela.
Dostępność: dostępny
Przyprawa Ras el Hannout czerwona (Ras el Hanout), 50 g
Przyprawa popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tajine.
Dostępność: dostępny
Przyprawa Ras el Hannout żółta (Ras el Hanout), 50 g
Przyprawa popularna w Afryce Północnej, szczgólnie w Maroku. W skład tej mieszanki, zwanej zółtą, wchodzą m.in. kolendra, kurkuma, kumin, ostra czerwona papryka.
Dostępność: dostępny
Suszone czarne limetki, loumi, 50 g
Loumi, suszone limetki (Loomi, Lumi) jest przyprawą używaną w dań Bliskiego Wschodu. Loumi są zwykle używane w daniach z roślin strączkowych, zupach, w daniach z owoców morza lub mięsa, również do ryżu. Przed dodaniem do potrawy się je rozgniata. Po ugotowaniu stają się miękkie i jadalne.
Dostępność: dostępny