





Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)

- Khobez, chleb arabski pita, tradycyjna, 6 szt. w opakowaniu
- Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g
- Łubin słodki, 0,9 kg
- Chleb arabski pita, pszenny, 10 szt. w opakowaniu
- Sumak, 250 g
- Sumak, 75 g
- Khobez, chleb arabski pita, z mąką z pełnego przemiału, 6 szt. w opakowaniu
- Przyprawa, sproszkowana cytryna
- Pasta daktylowa, 900 g
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 500 g
Woda różana, 250 ml






Opis
Woda różana, 250 ml
Ujmująco pachnąca woda różana to aromatyczny dodatek do napojów serwowanych na ciepło i na zimno. W chłodne jesienno-zimowe dni kilka kropli wody dodanych do herbaty lub kawy przypomni zapachy lata. W upalne popołudnia woda różana dodana do wody z lodem smacznie ukoi pragnienie. Woda różana ma wiele zalet i zastosowań poza kulinarnych. Np. w kosmetyce do pielęgnacji skóry.
Woda różana to także doskonały dodatek do ciast, ponczu, deserów i oczywiście dań kuchni orientalnej.
Opakowanie: butelka 250 ml.
Skład : woda, esencja różana.
Esencję różaną produkuje się z kwiatów róży damasceńskiej (rosa damascena - mieszaniec róży francuskiej i róży piżmowej). Sady różane zakładane są zazwyczaj na stokach gór w Syrii, Jordanii i w Iranie. Zbiory kwiatów rozpoczynają się z początkiem kwietnia i trwają do połowy maja. Kwiaty zrywane są wczesnym rankiem lub wieczorem natychmiast po rozwinięciu się kwiatu. Kwiaty zbierane sa do koszy wykonanych z włókien palmowych wyłożonych tkaniną bawełnianą z zachowaniem szczególnej ostrożności, żeby kwiat nie uległ zgnieceniu lub zaparzeniu. Zebrane płatki są dostarczane jak najszybciej do wytwórni, gdzie trafiają do miedzianych niewielkich naczyń z wodą umieszczonych na piecu. Nad naczyniami instalowane są skraplacze wykonane z miedzi. Długotrwałe i powolne orzewanie naczyń powoduje że cząsteczki pary oraz wonne olejki aromatyczne zawarte w kwiaitach skraplają sie w długich miedzianych rurkach kondesatora. W naczyniu zbiera sie mieszanina olejku różanego i wody.
Destylat odstawia się na 40 dni aż nabierze klarowności. Na jego powierzchni zbiera się olejek różany który się zlewa do osobnego naczynia. Po czym destylat przechowuje się w glinianych naczyniach przypominających pękate amfory. Po trzech miesiącach esencja różana jest gotowa.
Zainteresowana
Jak długo taka woda może stać otwarta? Czy trzymać ją w lodówce? Odp.: Woda raczej powinna być zamknięta, co nie jest trudne bo jest w zakręcanej buteleczce. Nie musi być przechowywana w warunkach chłodniczych. Jeśli nie zwietrzeje będzie dobra w terminie przydatności do spożycia, ok. 18-24 m-cy.
Lulu
Czy ta woda rozana moze byc stosowana w celach kosmetycznych? Odp.: Tak, może.