
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Salami z indyka w plastrach, 200 g
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 400 g
- Makaron Szarije, (sherije, sharije, szerije, vermiczeli)) 500 g
- Pestki melona super prażone Al-Samir, 300 g
- Kiełbaski drobiowe, parówki, halal 400 g
- Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, 250 ml
- Harrisa (Le Phare Du Cap Bon) Ostra pasta paprykowa, 135 g
- Salami z indyka i wołowiny, 400 g SUNTAT
- Gotowany bobik po egipsku (Ful, Foul Medammas), 400 g
Urządzenie - forma do przygotowania falafela 5 cm, kartonik





Opis
Narzędzie kuchenne używane w kuchni arabskiej do przygotowywania falafela - kotlecików z cieciorki z dodatkami.
Foremka z mechanizmem sprężynowym + łopatka do nakładania masy bardzo usprawniają przygotowanie kotlecików falafel. Urządzenie gwarantuje jednakowy kształt i wielkość falafeli co wpływa na równomierne smażenie i estetykę podawanej potrawy. Średnica gotowego falafelka z tego urządzenia to ok. 5 cm
Materiał: metal + elementy z tworzywa zapakowane w kartonik.
Poleca się myć ręcznie.
Przed użyciem foremki sparzyć urządzenie w gorącej wodzie i wymyć z detergentem.
Instrukcja użycia:
Generalnie w tym urządzeniu chodzi o odciągnięcie dźwigienki w dół, włożenie w powstałą foremkę falafelowej mieszanki, wygładzenie wierzchu łopatką i puszczenie dźwigienki co powoduje wypchnięcie gotowego falafelowego kotlecika do wrzącego oleju. Czasem jak się nie chce odkleić można sobie łopatką pomóc. Zanurzenie formy w gorącym oleju pomaga zapobiegać przyklejaniu.
Mniej więcej tak: (dziurka w falafelku zrobiona palcem to opcja jest).
https://www.youtube.com/watch?v=gKBp2vT8vRo
A dla uśmiechu proszę spojrzeć jak to robią mistrzowie -
http://www.youtube.com/watch?v=PQgrdkGSIls
Trudno wzrokiem nadążyć, a co dopiero naśladować ;)