
- Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 400 g
- Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Ciasteczko mamoul (mamul) z daktylami, 21g
- Salami z indyka w plastrach, 200 g
- Mariamija (mariamije) 50g
- Woda różana, 500 ml
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 400 g
- Woda różana, 250 ml
- Woda z kwiatów pomarańczy, 250 ml
Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 400 g





Opis
Tahini, tahina, pasta sezamowa Khater, 400 g
Pasta na bazie nasion sezamu tahini jest niezbędnym składnikiem kuchni bliskowschodniej, choć nie tylko. Jest używana w kuchni Grecji, Turcji, Azji. Tahini używana jest do przygotowywania wielu potraw, m.in. jako dodatek do hummusu i pasty z bakłażanów, sosu tahini, do deserów. Wymieszana z miodem lub melasą owocową stanowi smaczne smarowidło do kanapek, placków czy naleśników.
Tahini to bardzo zdrowe, naturalne źródło wapnia, żelaza i magnezu. Zawiera zdrowy błonnik.
Skład: 100% sezam, bez dodatku innych składników
Opakowanie plastikowe 400 g
Olej sezamowy na powierzchni tahini jest zjawiskiem naturalnym. Przed użyciem dokładnie wymieszać
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
1 łyżka tahini waży ok. 15 g
Opakowanie zawiera ok. 27 łyżek stołowych tahini
Wartości odżywcze | |
porcja - łyżka stołowa |
15 g |
Ilość / dzienne % zapotrzebowanie | |
kalorie kcal | 89 |
tłuszcze | 8 g |
w tym: | |
nasycone | 1,1 g / 5 % |
polinienasycone | 3,5 g |
mononienasycone | 3,0 g |
sód | 17,3 g / 0 % |
potas | 62,1 g / 1 % |
cholesterol | 0,0 g / 0 % |
Węglowodany ogólem | 3,2 g / 1 % |
błonnik | 1,4 g / 5 % |
białka | 2,6 g / 5 % |
witamina A | 0,00% |
witamina C | 0,00% |
wapń | 6,00% |
żelazo | 7,00% |
magnez | 3,00% |
Opinie o produkcie (0)
