Kiedy wyślemy Twoją paczkę?
PROSZĘ PRZECZYTAJ:
Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.
Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia.
Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.
>Przepis< Ciasto z żytniej mąki z melasą daktylową i jabłkiem
Opis
Ciasto z żytniej mąki z melasą daktylową i jabłkiem
Ciasto z gatunku zdrowych i smacznych. Mąka żytnia, otręby lub płatki owsiane, melasa daktylowa, pistacje. Szybko się robi jeszcze szybciej znika ;) Świetny sposób na zagospodarowanie słodkiej melasy, którą zastępujemy cukier.
Składniki:
- Jabłko średniej wielkości
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g płatków owsianych
- 150 g mąki żytniej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g masła
- 100 g melasy daktylowej (pasuje też winogronowa czy z morwy)
- 75 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 1 jajko, temp. j.w.
- garść pistacji niesolonych, które można zastąpić dowolnymi orzechami
- płatki migdałów na posypkę
Przygotowanie:
Jabłko pokroić w kostkę, zasypać cynamonem. Mąkę, płatki, proszek wymieszać w miseczce.
W rondelku rozpuścić masło, dodać melasę, jajko i mleko. Wymieszać do połączenia składników. Odstawić do przestudzenia. Połączyć z suchymi składnikami na jednolitą masę, bez grudek. Dodać jabłko. Wyłożyć do formy keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi. Piec ok 45-50 min. w temp. 170 st. Po 30 min pieczenia można ciasto przykryć folią aluminiową, by płatki migdałów pozostały złote.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, pokroić na kawałki, polać melasą i zjadać!
Saha ła hana!
Smacznego :)
Źródło inspiracji: strona mojewypieki.com
Jan Szymański
Bardzo smaczne i nie skomplikowane w przygotowaniu i pieczeniu ciasto, no i ta świadomość, że bez mąki pszennej i bez cukru. Jutro piekę kolejne, zamierzam zamiast pistacji dać orzech włoski odpowiednio rozdrobniony.