Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, 250 ml
Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, 250 ml
13,90 zł 11,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa Chtoura Garden, 800 g
Tahini, tahina, pasta sezamowa Chtoura Garden, 800 g
33,90 zł 31,90 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Abido, 500 gr
Zatar (Zaatar) Abido, 500 gr
19,90 zł 16,90 zł
szt.
Pasta paprykowa łagodna, koncentrat, 680g
Pasta paprykowa łagodna, koncentrat, 680g
29,90 zł 26,90 zł
szt.
Parówki wołowe, halal. Puszka 550 g
Parówki wołowe, halal. Puszka 550 g
16,90 zł 14,90 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Al Salam, 1000 gr
Zatar (Zaatar) Al Salam, 1000 gr
35,90 zł 29,90 zł
szt.
Ajvar łagodny, 350 g
Ajvar łagodny, 350 g
13,90 zł 11,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Zupa z dyni z czerwoną soczewicą, kardamonem i arabskimi grzankami

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Bardzo lubimy zupę dyniową. Dodatek czerwonej soczewicy, kardamonu i przyprawy ras el hanout nadaje tej zupie dyniowej bliskowschodniego charakteru i wzbogaca smak, a grzanki z chleba arabskiego są świetnym dodatkiem, dzięki któremu zupa jest doskonale sycąca.

Składniki dla 5-6 osób
 

Przygotowanie

Dynię pokroić w 1-2 cm kawałki, odstawić. Posiekać cebulę i czerwoną paprykę w drobniutką kosteczkę. W brytfannie lub na patelni rozgrzać masło klarowane (lub olej) wyłożyć cebulę i paprykę i zmiękczyć mieszając. Dodać pokrojoną dynię i przysmażyć (ok. 10 min.) mieszając od czasu do czasu. Warzywa zalać rosołem i zmiksować blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Do zmiksowanej mieszanki dodać opłukaną czerwoną soczewicę, rozgniecione strączki kardamonu, sól i przyprawę, i gotować na małym ogniu ok. 30 min. (Zupa na etapie dodawania soczewicy nie może być za gęsta bo ten składnik jeszcze bardziej zupę zagęści. W razie potrzeby dodać wody lub rosołu).
W czasie gdy zupa pyrka w garnku rozgrzać piekarnik do temp. ok. 180-200 st. C.  Krążki chleba arabskiego pokroić ostrym nożem w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm. Wysypać równomierną warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor (mniej więcej 10 min.).
Na suchej patelni uprażyć ziarna dyni mieszając, by się nie przypaliły.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą w miseczkach posypaną grzankami i uprażonymi ziarnami dyni. Pyszna, jesienna, doskonale rozgrzewająca zupa. 


Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl