
- Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 400 g
- Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Miseczka gliniana do zapiekania
- Ciasteczko mamoul (mamul) z daktylami, 21g
- Salami z indyka w plastrach, 200 g
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 400 g
- Mariamija (mariamije) 50g
- Woda różana, 250 ml
- Woda różana, 500 ml
>PRZEPIS< Zapiekanka po arabsku na szybko w chlebie pita
Dostępność:
Smacznego :)
Ocena:
5





Producent:
Arabskie smaki i aromaty
Opis
Lubimy nieskomplikowane sposoby przygotowania smacznych potraw. I to jest bezwzględnie jeden z nich. Danie nie tyle arabskie, co tą kuchnią inspirowane i w oparciu o jej składniki przygotowane.
Dla 1 osoby potrzebne
- krążek chleba tradycyjnego arabskiego khobez lub takiego z mąką z pełnego przemiału
- wnętrze zapiekanki do wyboru: ser pleśniowy, mozzarella, ser żółty, ser owczy, ser halloumi, ulubiona wędlina, pomidor, papryka czerwona, pietruszka i szczypiorek posiekane, dobry pasztet, kawałki upieczonego mięsa, warzywa upieczone na patelni grilowej, etc. etc... Co w duszy gra i lodówka we wnętrzu ma :)
Rozdzielamy, ale nie do końca, krążek chleba na dwie części. Na jedną z nich wykładamy wybrane do zapiekanki produkty. Przykrywamy drugą częścią i kładziemy na suchej patelni. Podgrzewamy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia placka.
Wykładamy placek na deskę, kroimy na dowolną ilość części, np, trójkątów. I zajadamy ze smakiem.
Opinie o produkcie (1)

Tadeo
Absolutna rewelacja szybko i pysznie pozdrawiam