Zarejestruj się i...
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate
Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 800 g
Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 800 g
34,90 zł 27,90 zł
szt.
Zielone oliwki ekstra libańskie, 600 g
Zielone oliwki ekstra libańskie, 600 g
18,90 zł 15,90 zł
szt.
Kiszone cytryny z Maroka net 600g
Kiszone cytryny z Maroka net 600g
29,90 zł 26,90 zł
Okra zielona suszona, bamya, bamia, 200 g
Okra zielona suszona, bamya, bamia, 200 g
38,90 zł 35,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 400 g
Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 400 g
16,90 zł 13,90 zł
szt.
Tahini pasta sezamowa, Durra 400 g
Tahini pasta sezamowa, Durra 400 g
16,90 zł 13,90 zł
szt.
Tahini pasta sezamowa, Durra 800 g
Tahini pasta sezamowa, Durra 800 g
32,90 zł 27,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa Chtoura Garden, 800 g
Tahini, tahina, pasta sezamowa Chtoura Garden, 800 g
33,90 zł 27,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa Chtoura Garden, 400 g
Tahini, tahina, pasta sezamowa Chtoura Garden, 400 g
17,90 zł 13,90 zł
szt.

Ostatni dzwonek na przedświąteczne zakupy!

>PRZEPIS< Tysije na śniadanie

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Tysije na śniadanie

Danie śniadaniowe z cieciorki. Na Bliskim Wschodzie często jedzone ze wspólnej miski. Danie świąteczne, dość wykwintne przez dodatek masła i orzechów, często przygotowywane jako zamiennik drogiego mięsa w diecie.

Miękkość cieciorki, smak sezamu, czosnku  i cytryny w sosie cieciorkowym, chrupkość grzanek z chleba i orzechów, delikatny ale wyrazisty smak masła klarowanego - taka mieszanka daje wyśmienity, zaskakujący efekt. 

Tysije rozgrzewa, łączy przy stole, smakuje wybornie i daje energię na cały dzień!

Składniki na 4-5 osób
 
Przygotowanie
Cieciorkę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować z łyżeczką soli i szczyptą sody (opcjonalnie dla szybszego ugotowania się cieciorki). Cieciorka powinna być ugotowana "al dente", nie powinna się rozpadać (ok. 1 godzina gotowania). Podczas gotowania zbierać szum, który będzie pojawiał się na powierzchni wody. 

Chleb pokroić w kostkę o boku 1 cm i uprażyć w piekarniku na złocisty kolor. Na patelni rozpuścić masło włożyć orzechy i smażyć na małym ogniu na złotobrązowy kolor.

1/3 ugotowanej cieciorki widelcem lub tłuczkiem rozdrobnić na pastę, dodać czosnek, cytrynę i tahini. Dodać wody z gotowania cieciorki do uzyskania pasty o gęstości miodu. Do miski włożyć pozostałą odsączoną gorącą cieciorkę. Zalać przygotowaną pastą (sosem). Wierzch posypać grzankami z chleba, uprażonymi orzechami i polać gorącym masłem ze smażenia orzechów. Można danie układać w misie warstwami - np. cieciorka, sos, cieciorka, sos, grzanki, orzechy. Natychmiast podawać gorące. 

Saha ła hana!
Smacznego :)
 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl