Kiedy wyślemy Twoją paczkę?
PROSZĘ PRZECZYTAJ:
Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.
Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia.
Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.
>PRZEPIS< Thoum (tuom). Krem czosnkowy najlepszy





Opis
Thoum (tuom). Krem czosnkowy najlepszy
Sos, krem czosnkowy, od którego jesteśmy uzależnieni. Ma kremową, nieco sztywną konsystencję, świetnie pasuje do pieczonego kurczaka, do shawarmy. Rozsmarowany na picie lub chlebie jest wspaniałą bazą do charakternej kanapki.
Procedura przygotowania sosu nie jest trudna, wymaga jedynie nieco cierpliwości i uwagi. I kilku podstawowych składników. Jak raz zrobisz ten kremowy sos i spróbujesz, a jesteś przyjacielem czosnku, będziesz do niego często wracać.
Składniki
- 3-5 ząbków czosnku (w zależności od wielkości ząbków i preferencji ostrości pasty)
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml oliwy
- białko jednego jajka
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki wody gazowanej
Przygotowanie
W pierwszej kolejności trzeba zmiażdżyć czosnek. Najlepiej w moździerzu z odrobiną soli. Ewentualnie praską. Masę czosnkową należy przełożyć do miseczki lub wyższego pojemnika, dodać sól (można użyć blendera). Dodać białko jajka. Ubić do uzyskania białej czosnkowej piany (nie będzie sztywna). Małymi porcjami dodawać oliwę. Miksować na średnich obrotach uważając, by zbyt szybkie dodawanie oliwy nie zważyło emulgującej masy. Pod koniec dolewania oliwy dodać ją na zmianę z sokiem z cytryny. Na sam koniec dodać wodę gazowaną, która sprawi, że sos nabierze bardzo kremowej konsystencji. Gotowe:)
Saha ła hana!
Opinie o produkcie (6)

Antoni Pawlik
użyłem oliwy hiszpańskiej Goya, wyszło znakomicie
Tomasz Ćwian
Moim zdaniem sos wychodzi o niebo lepszy, jeżeli zamiast oliwy użyjemy zwykłego oleju rzepakowego, a oliwy dodamy tylko odrobine :)
Mari Marianna
Boski ale faktycznie oliwa&olej 50/50 lub 30/70 i 1 łyżka wody gazowanej bo z 3 wyszedł za rzadki ☹️ Ale ogólnie fantastyczny krem
Vutas
Z tym czosnkiem to pojechaliście
TOMEK
Zależy jak bardzo ostry lubicie po przy 5 ząbkach przynajmniej mnie pali w paszczę:) Odpowiedz: Dziękujemy za opinię nt. sosu czosnkowego. Ze względu na różne preferencje postanowiliśmy zmodyfikować treść przepisu. Za „palenie w paszczę“ serdecznie przepraszamy ;)
Krzychu2137
Pasta jest w dechę! Zajadamy się z rodzinA, tak jak pisał TOMEK pali w paszczę ale to właśnie lubimy ;) Jedna zmiana jaką proponuje to zamiast 2łyżek wody gaz., proponuje 2 łyżeczki spirytusu. Wtedy oprócz palenia w paszczy daje także porządnego kopa :p Pozdrawiam i dziękuję za arabskie, kulinarne doznania!