Zarejestruj się i...
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate
Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Herbata liściasta czarna DoGhazal, z kardamonem, 500 g
Herbata liściasta czarna DoGhazal, z kardamonem, 500 g
36,90 zł 29,90 zł
szt.
Herbata Zielona DoGhazal, w liściach, 500 g
Herbata Zielona DoGhazal, w liściach, 500 g
33,90 zł 29,90 zł
szt.
Herbata czarna liściasta Earl Grey, DoGhazal, 500 g
Herbata czarna liściasta Earl Grey, DoGhazal, 500 g
35,90 zł 29,90 zł
szt.
Herbata czarna liściasta DoGhazal, 500 g
Herbata czarna liściasta DoGhazal, 500 g
36,90 zł 29,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Tabbouleh - zielona pietruszka rządzi

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Tabbouleh - zielona pietruszka rządzi

Najprawdopodobniej najbardziej popularna bliskowschodnia sałatka. Podawana jako mezze, dodatek do dań głównych, samodzielne danie. Świetna propozycja dla wegetarian. Sałatka naczęściej serwowana w swej czystej postaci - z pietruszką, pomidorem, cebulką. Ale spotkacie również tabbouleh z dodatkowymi składnikami - z soczewicą, z kurczakiem, z tuńczykiem, z cieciorką, z owocem granatu. Proste wykonanie, pyszne danie, kwintesencja arabskiej kuchni.

Tabbouleh dla 3-4 osób

20 dag natki pietruszki (naprawdę duży pęczek lub kilka mniejszych)
1 szklanka kaszy burgol jasnej drobnej
1/2 pęczka szczypiorku
2 średnie pomidory lub kilka pomidorków koktailowych
opcjonalnie: kawałek ogórka świeżego, czerwona i zielona papryka
sok z 1 małej cytryny
1/4 szklanki oliwy
1 łyżeczka suszonej mięty 
sól, czarny pieprz

Kaszę burgol zalać letnią wodą, pozostawić na ok. 1/2 godziny do wchłonięcia płynu przez burgolowe ziarno. Odsączyć nadmiar wody na sicie. (Kaszę można również ugotować na sypko - porcja kaszy + dwie porcje wody + sól + ok. 15 min. na małym ogniu).

Pietruszkę (liście i delikatne łodyżki) drobno posiekać. Przełożyć do miseczki, lekko posolić, delikatnie wygnieść i pozostawić na chwilę dla zmiękczenia ostrych pietruszkowych liści.
Dodać pokrojone w kostkę pomidory, ogórek, szczypiorek. Przyprawić czarnym pieprzem, miętą, dosolić jeśli potrzeba. W miseczce wymieszać sok z cytryny, oliwę. Dodać sos do sałatki, wymieszać. Gotowe :) 

Smacznego!



Produkty powiązane

Opinie o produkcie (3)

6 września 2014

Do powyzszego przepisu dodaje rowniez 3-4 ziarenka ziela angielskiego ( sproszkowazc ) oraz czasami omijam ogorek i papryki ( to na styl libanski ) Fantastycznie zdrowa rzecz... Pozdrawiam kem B.

20 września 2015

jadlam orginalna w Libanie, z pominieciem papryki i ogorka ale prazonymi orzeszkami piniowymi, odtad nawet nie arabska ale zwyczajna salate mieszam z natka pietruszki, tak bardzo przekonal mnie ten smak..

7 lutego 2019

Bedac w Izraelu jadlam to sałatkę pyszna polecam

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl