Kiedy wyślemy Twoją paczkę?
PROSZĘ PRZECZYTAJ:
Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.
Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia.
Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.
>PRZEPIS< Szakszuka głód oszuka
Opis
SZAKSZUKA - warzywa, jajka, przyprawy. Nieskomplikowane danie śniadaniowe. Może być oczywiście podane o każdej porze dnia, np. z sałatką i dodatkami typu pieczywo, kiszonki. W naszym domu szakszuka gości na stole bardzo często. W różnych wariantach. Jak wielokrotnie przyznajemy, nie jesteśmy ortodoksyjni w kuchni i przepisy służą raczej jako sugestie niż wytyczne, których należy się kurczowo trzymać. Do czego oczywiście zachęcamy również naszych fanów :)
Szakszuka to nic innego jak jajka usadzone na warzywach. Głównie pomidorach. Ale ja lubię dodać również cukinię pokrojoną w kostkę, paprykę, cebulę, czosnek. I sporo zieleniny.
Dla dwóch osób weź:
- 4 jajka (lub więcej)
- pół dużej czerwonej papryki
- 2 pomidory lub kilka koktajlowych
- średnia cebula
- spory ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku (ja lubię dodatkowo warzywa delikatnie posypać kuminem mielonym)
- posiekane zielone - np. pietruszka, kolendra, bazylia, szczypiorek
- masło klarowane lub inny ulubiony tłuszcz do smażenia
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Wg uznania wydrąż gniazda nasienne lub nie. Pokrój w mniejsze kawałki (koktajlowe kroję tylko na pół). Pozostałe warzywa pokrój w kostkę lub paski. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Podsmaż cebulę i czerwoną paprykę. Dodaj cukinię, pomidory i czosnek. Posól i popieprz do smaku. Zieleninę możesz dodać teraz, lub na końcu posypać nią danie. Przykryj pokrywką, podduś 2-3 minuty. Wbij jajka, ostrożnie, nie uszkadzając żółtka. Posól, popieprz. Przykryj pokrywką i na małym gazie / prądzie duś 2-3 minuty. Białko powinno być ścięte i żółtko ciągle płynne.
Szakszukę możesz podać na stół na patelni.
Saha ła hana!