
- Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 400 g
- Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Miseczka gliniana do zapiekania
- Ciasteczko mamoul (mamul) z daktylami, 21g
- Salami z indyka w plastrach, 200 g
- Mariamija (mariamije) 50g
- Łubin słodki, 0,9 kg
- Woda różana, 500 ml
- Woda różana, 250 ml
>PRZEPIS< Sos Tahini





Opis
Sos Tahihi
Sos tahini to mieszanka pasty sezamowej tahini, naturalnego jogurtu, czosnku i soku z cytryny używana w kuchni arabskiej jako dodatek do niemal każdego dania. Tahini sos podaje się jako dip do smażonego kalafiora lub sos, którym skrapia się sałatkę; do dań głównych z ryb i owoców morza, a także np. polewa się sosem burgery z kafty czy kanapki z chleba arabskiego. Nieodzowny dodatek do falafela i shawarmy.
Na około 2 szklanki sosu:
- 3 małe rozgniecione ząbki czosnku
- 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki świeżo wycisniętego soku z cytryny (lub mniej, do smaku)
- sól, kumin i ostra papryka do smaku
- świeżo posiekana natka pietruszki do przybrania
Utrzyj w miseczce czosnek z pastą sezamową. Dodaj sok z cytryny i ucieraj dalej aż powstanie gęsta, biała pasta. Mieszając, dolewaj stopniowo do jogurt, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję - gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt gęsty można dodać nieco wody. Można również wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze. Dosmacz przyprawami - solą, odrobiną kuminu, opcjonalnie papryką. Podawaj sos tahini w miseczce przybrany natką pietruszki i polany odrobiną oliwy.
Opinie o produkcie (0)
