





Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)

- Khobez, chleb arabski pita, tradycyjna, 6 szt. w opakowaniu
- Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g
- Łubin słodki, 0,9 kg
- Chleb arabski pita, pszenny, 10 szt. w opakowaniu
- Sumak, 250 g
- Sumak, 75 g
- Khobez, chleb arabski pita, z mąką z pełnego przemiału, 6 szt. w opakowaniu
- Przyprawa, sproszkowana cytryna
- Pasta daktylowa, 900 g
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 500 g
>PRZEPIS< Sos Tahini






Opis
Sos Tahihi
Sos tahini to mieszanka pasty sezamowej tahini, naturalnego jogurtu, czosnku i soku z cytryny używana w kuchni arabskiej jako dodatek do niemal każdego dania. Tahini sos podaje się jako dip do smażonego kalafiora lub sos, którym skrapia się sałatkę; do dań głównych z ryb i owoców morza, a także np. polewa się sosem burgery z kafty czy kanapki z chleba arabskiego. Nieodzowny dodatek do falafela i shawarmy.
Na około 2 szklanki sosu:
- 3 małe rozgniecione ząbki czosnku
- 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki świeżo wycisniętego soku z cytryny
- sól, kumin i ostra papryka do smaku
- świeżo posiekana natka pietruszki do przybrania
Utrzyj w miseczce czosnek z pastą sezamową. Dodaj sok z cytryny i ucieraj dalej aż powstanie gęsta, biała pasta. Mieszając, dolewaj stopniowo do 1 szklanka jogurtu naturalnego, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję. Można również wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze. Przypraw papryką i solą. Podawaj sos tahini w miseczce przybrany natką z pietruszki i polany odrobiną oliwy.