





Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)

- Khobez, chleb arabski pita, tradycyjna, 6 szt. w opakowaniu
- Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g
- Łubin słodki, 0,9 kg
- Chleb arabski pita, pszenny, 10 szt. w opakowaniu
- Sumak, 250 g
- Sumak, 75 g
- Khobez, chleb arabski pita, z mąką z pełnego przemiału, 6 szt. w opakowaniu
- Przyprawa, sproszkowana cytryna
- Pasta daktylowa, 900 g
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 500 g
>PRZEPIS< Sfiha - placuszki nieco przypominające pizzę






Opis
Sfiha
Placuszki nieco przypominające pizzę. Mogą mieć róźne kształty - okrągłe, podłużne, łódeczki, zawijańce, etc. Najpopularniejsze w Syrii są z serem, mięsem, zaatarem, szpinakiem. Doskonałe na przekąskę, na kolację, na śniadanie czy na piknik. Pyszne zarówno prosto z pieca jak i na zimno. Z dodatkiem sałatki mogą być obiadem. Danie idealne choć nieco pracochłonne. Ale czego się nie robi, gdy się jest smakoszem :) Poniżej przepis na sfiha z serem (żybne) i mięsem (lahme).
- ciasto takie jak na chleb lub bułki (w Syrii wystarczy zajść do najbliższej piekarni i kupić porcję;) w Polsce moźna zajrzeć do Lidla i kupić gotową mieszankę. Lub przygotować samemu wg dowolnego ulubionego przepisu. Ilość ciasta uzależniona od apetytu
- Nadzienie z sera: puszka sera Yasar, bardzo duży posiekany pęczek pietruszki, 2 ząbki czosnku, jedna mała cebula, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki jogurtu naturalnego, np. bałkańskiego - zmiksować lub rozgnieść na gładką masę.
- Nadzienie z mięsa: pół kilograma mięsa mielonego (można mniej lub więcej, w zależności od porcji ciasta i apetytów), 4 rozgniecione ząbki czosnku, średnia cebula drobno siekana, posiekany drobno pęczek pietruszki, duża łyżka przyprawy do mięsa, 3 łyżki melasy z granatów, sól do smaku. Składniki wymieszać na gładką masę do rozsmarowania na cieście na sfiha.
Z uprzednio wyrośniętego, wyrobionego ciasta rozwałkowanego na grubość ok. 5 mm wycinać kółka o dowolnej średnicy lub inne ulubione kształty (w naszej kuchni posługujemy się wiaderkiem po ogórkach kiszonych;). Na placuszki posmarowane oliwą wykładać porcje nadzienia, rozsmarować na powierzchni placka. Placuszki z mięsem można wzbogacić kilkoma ziarenkami orzechów pinii. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostawić w cieple na 15-20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 150 st. C przez ok. 20 minut.