Kiedy wyślemy Twoją paczkę?

PROSZĘ PRZECZYTAJ:

Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do piątku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy w sobotę rano, pakujemy w weekend i wysyłamy w poniedziałek. Zamówienia złożone po piątku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następną sobotę.

Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia. 

Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.

>PRZEPIS< Sernik chałwowy

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
Cena netto: 0,01 zł
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Inspiracją do wypieku tego ciasta był dla mnie przepis na sernik chałwowy Doroty z bloga "Moje wypieki".

Zmieniłam rodzaj spodu - ponieważ nie miałam herbatników spód przygotowałam z orzechów nerkowca. Orzechów tych użyłam również do przyozdobienia gotowego ciasta.

Sernik jest wilgotny w smaku, aromatyczny, i... dość mocno chałwowy. Co zadziwiające, mimo sporej zawartości chałwy, nie jest za słodki.

Składniki i wykonanie:
Składniki na spód:

Orzechy nerkowca najlepiej uprażyć na suchej patelnii. Bez tego, spód na tych orzechach może być nieco mdławy.  Orzechy rozdrobnić malakserem. Dodać roztopione masło i bułkę tartą, wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wysypać masę orzechową, wcisnąć w dno, wyrównać. Odstawić.

Składniki na masę serową:

  • 800 g sera twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie. Ja użyłam gotowego, dobrej jakości sera sernikowego z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)
  • 1 budyń waniliowy
  • 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki*
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników - nie dłużej. Na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.

Masę serową przelać na orzechowy spód, wyrównać.

Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy z parą wodną. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec bez termoobiegu w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę lub nieco dłużej. Boki sernika powinny odstawać od formy. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik opadnie. Wyjąć z formy, polać polewą. Schłodzić.

Polewa chałwowa:

  • 50 g - 100 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)
  • około pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml - jeśli chałwy mniej, ilość śmietany również zmniejszamy)

Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i najlepiej zmiksować blenderem, by nie było grudek chałwy. Delikatnie podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając - by się nie przypaliła. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje. Ozdobić ulubionymi orzechami. Sernik długo zachowuje świeżość i doskonały smak.

Smacznego!

Saha ła hana!

Opinie o produkcie (1)

11 marca 2021

Super sernik i ten chałwowy smak ♥️ Ja na dół dałam jeszcze zmielona żurawina (blender, żurawina, kilka łyżek wody żeby się lepiej blendowalo)

Inni klienci kupili również
Oliwa z oliwek Hayat, 1 l
Oliwa z oliwek Hayat, 1 l
29,90 zł 27,94 zł
szt.
Soczewica czerwona, 0,9 kg Boltat
Soczewica czerwona, 0,9 kg Boltat
7,90 zł 7,38 zł
szt.
Chałwa naturalna, Khater, 400 g
Chałwa naturalna, Khater, 400 g
18,90 zł 17,66 zł
szt.
Taca, średnica 40 cm
Taca, średnica 40 cm
24,90 zł 20,92 zł
szt.
Kuskus grube ziarno, Ankara 0,5 kg
Kuskus grube ziarno, Ankara 0,5 kg
5,20 zł 4,86 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 400 g
Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 400 g
16,90 zł 15,79 zł
szt.
Kolendra - liście suszone, 20 g
Kolendra - liście suszone, 20 g
6,50 zł 6,07 zł
szt.
Newsletter - zapisz się! Weź 5% rabatu.
Nowości, promocje, nowe przepisy prosto do twojej skrzynki e-mail. Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać 5% rabatu na następne zakupy. (Nie zapomnij potwierdzić linka w otrzymanej wiadomości).
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium