BLOG
Wracamy!!

WRACAMY do regularnych wysyłek!

Ze względu na ograniczenia zmieni się ich harmonogram - wszystkie paczki będą pakowane w piątek / sobotę, a fizyczna ich wysyłka nastąpi w poniedziałek. Zamówienia złożone po 12.00 w piątek będą przechodziły na następny tydzień. Ze względu na zmianę harmonogramu wysyłek nie jesteśmy w stanie zapewnić dostawy świeżego pieczywa, które zostanie wyłączone z oferty. Zapraszamy serdecznie do składania zamówień Stęskniliśmy się 

PS. NOWY NR KONTA. Proszę o zwrócenie na to uwagi podczas dokonywania płatności!

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate
Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)

>PRZEPIS< Sernik chałwowy

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Inspiracją do wypieku tego ciasta był dla mnie przepis na sernik chałwowy Doroty z bloga "Moje wypieki".

Zmieniłam rodzaj spodu - ponieważ nie miałam herbatników spód przygotowałam z orzechów nerkowca. Orzechów tych użyłam również do przyozdobienia gotowego ciasta.

Sernik jest wilgotny w smaku, aromatyczny, i... dość mocno chałwowy. Co zadziwiające, mimo sporej zawartości chałwy, nie jest za słodki.

Składniki i wykonanie:
Składniki na spód:

Orzechy nerkowca najlepiej uprażyć na suchej patelnii. Bez tego, spód na tych orzechach może być nieco mdławy.  Orzechy rozdrobnić malakserem. Dodać roztopione masło i bułkę tartą, wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wysypać masę orzechową, wcisnąć w dno, wyrównać. Odstawić.

Składniki na masę serową:

  • 800 g sera twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie. Ja użyłam gotowego, dobrej jakości sera sernikowego z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)
  • 1 budyń waniliowy
  • 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki*
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników - nie dłużej. Na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.

Masę serową przelać na orzechowy spód, wyrównać.

Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy z parą wodną. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec bez termoobiegu w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę lub nieco dłużej. Boki sernika powinny odstawać od formy. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik opadnie. Wyjąć z formy, polać polewą. Schłodzić.

Polewa chałwowa:

  • 50 g - 100 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)
  • około pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml - jeśli chałwy mniej, ilość śmietany również zmniejszamy)

Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i najlepiej zmiksować blenderem, by nie było grudek chałwy. Delikatnie podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając - by się nie przypaliła. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje. Ozdobić ulubionymi orzechami. Sernik długo zachowuje świeżość i doskonały smak.

Smacznego!

Saha ła hana!

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl