Kiedy wyślemy Twoją paczkę?
PROSZĘ PRZECZYTAJ:
Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.
Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia.
Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.
>PRZEPIS< Sernik chałwowy
Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
Inspiracją do wypieku tego ciasta był dla mnie przepis na sernik chałwowy Doroty z bloga "Moje wypieki".
Zmieniłam rodzaj spodu - ponieważ nie miałam herbatników spód przygotowałam z orzechów nerkowca. Orzechów tych użyłam również do przyozdobienia gotowego ciasta.
Sernik jest wilgotny w smaku, aromatyczny, i... dość mocno chałwowy. Co zadziwiające, mimo sporej zawartości chałwy, nie jest za słodki.
Składniki i wykonanie:
Składniki na spód:
- 100 g niesolonych orzechów nerkowca lub innych ulubionych np. orzechów włoskich czy laskowych
- 30 g masła, roztopionego
- 2 łyżki bułki tartej
Orzechy nerkowca najlepiej uprażyć na suchej patelnii. Bez tego, spód na tych orzechach może być nieco mdławy. Orzechy rozdrobnić malakserem. Dodać roztopione masło i bułkę tartą, wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wysypać masę orzechową, wcisnąć w dno, wyrównać. Odstawić.
Składniki na masę serową:
- 800 g sera twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie. Ja użyłam gotowego, dobrej jakości sera sernikowego z wiaderka
- 1/2 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)
- 1 budyń waniliowy
- 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki*
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników - nie dłużej. Na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.
Masę serową przelać na orzechowy spód, wyrównać.
Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy z parą wodną. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec bez termoobiegu w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę lub nieco dłużej. Boki sernika powinny odstawać od formy. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik opadnie. Wyjąć z formy, polać polewą. Schłodzić.
Polewa chałwowa:
- 50 g - 100 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)
- około pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml - jeśli chałwy mniej, ilość śmietany również zmniejszamy)
Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i najlepiej zmiksować blenderem, by nie było grudek chałwy. Delikatnie podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając - by się nie przypaliła. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje. Ozdobić ulubionymi orzechami. Sernik długo zachowuje świeżość i doskonały smak.
Smacznego!
Saha ła hana!
Opinie o produkcie (1)

Mari Marianna
Super sernik i ten chałwowy smak ♥️ Ja na dół dałam jeszcze zmielona żurawina (blender, żurawina, kilka łyżek wody żeby się lepiej blendowalo)