
- Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 400 g
- Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Miseczka gliniana do zapiekania
- Ciasteczko mamoul (mamul) z daktylami, 21g
- Salami z indyka w plastrach, 200 g
- Mariamija (mariamije) 50g
- Woda różana, 500 ml
- Woda różana, 250 ml
- Sumak, 75 g
>PRZEPIS< Ser halloumi zapiekany w trójkątach z pity





Opis
Trójkąty z pity z serem halloumi!
Halloumi to ciekawy ser jest. Pochodzi z Cypru, jest popularny w krajach Bliskiego Wschodu i Grecji. Oryginalnie sporządzany z mieszanki dwóch rodzajów mleka - owczego i koziego. Możliwy składnik to również mleko krowie. Jest włóknisty, ma lekko słodki, mleczny smak. Podobny do sera Mozzarella. Biały, elastyczny, błyszczący miąższ, "chrzęści" w zębach. Ze względu na wyższą od innych serów temperaturę topnienia świetnie nadaje się do gotowania, smażenia, grillowania.
Dlatego świetnie nadaje się do przygotowania tej ekspresowej, lekkiej przekąski np. na śniadanie.
Oto co potrzebe jest do przygotowania śniadania na dwie, średnio głodne, osoby:
- krążek pity o średnicy 20 cm
- ok 80 g sera halloumi
- pomidor
- natka pietruszki
Pitę pokroić na trójkąty, każdy otworzyć, do śroka włożyć 2 plasty sera halloumi, 2 plastry pomidora, pietruchę. Zapiec po obu stronach na suchej patelni grillowej, na średnim ogniu. Do ciepłych kanapek włożyłam więcej zielonej pietruszki.
Przekąska świetnie smakuje np. z sałatką z rzodkiewki. Nasza rzodkiewka to duża odmiana klasycznej rzodkiewki, więc pokroiłam ją w grubsze słupki. Dodałam garść szczypiorku, sporo posiekanej zielonej pietruszki, miętę suszoną , sól, pieprz, sok z cytryny i oliwa. Ożywcza i bardzo wiosenna, choć jesienna sałatka.
Pliki do pobrania:
Opinie o produkcie (0)
