





Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)

- Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g
- Miseczka gliniana do zapiekania
- Ryż egipski biały, 0,9 kg
- Gotowany bobik po egipsku (Ful, Foul Medammas), 400 g
- Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 454 g
- Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, Chtoura Gaarden, 500 ml
- Urządzenie - forma do przygotowania falafela 5 cm, kartonik
- Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g
- Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 800 g
- Mariamija (mariamije) 50g
Szanowni Klienci, obecnie utrudniony jest z nami kontakt telefoniczny.
Proszę o przesyłanie maila lub sms.
Czas realizacji zamówień może ulec wydłużeniu o kilka dni.
Za utrudnienia przepraszamy!
>PRZEPIS< Sałatka z sera shanklish (szanklisz)





Opis
Sałatka z sera shanklish
Ser shanklish (arab. شنكليش lub شنغليش), znany również jako shinklish, shankleesh, sorke lub sürke, to rodzaj ser z mleka krowiego lub owczego znanego w kuchni bliskowschodniej (głównie w Syrii i Libanie). Ser ten jest zazwyczaj w kształcie kulek, które często są obsypane zaatarem lub papryką z Aleppo. Następnie serowe kulki suszy się na słońcu.
Shanklish może różnić się znacznie w swojej strukturze i smaku. Świeże sery mają delikatną konsystencję i łagodny smak, te suszone przez dłuższy czas stają się stopniowo coraz trwardsze i ich smak i zapach może być bardzo intensywny.
Shanklish bywa porównywany do wykwitnych francuskich serów dojrzewających.
Aby przygotować sałatkę:
Wziąć kulkę sera shanklish, średniej wielkości pomidor, małą cebulkę (albo większa wg gustu i smaku). Posiekać. Wymieszać. Dodać oliwę - łyżkę, dwie. Zero filozofii. Sama prostota.
Shanklish można jeść także w kanapce, np. z chleba pita, ze świeżym ogórkiem, miętą i oliwą. Lekka, smaczna kuchnia. Warto wypróbować!