
- Deser Sahlab, 500 g, 20 porcji
- Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, 250 ml
- Łubin słodki, 0,9 kg
- Habak, 50g
- Napój z mango, 250 ml
- Woda z kwiatów pomarańczy, 250 ml
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 400 g
- Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g
- Woda różana, 500 ml
- Mariamija (mariamije) 50g
>PRZEPIS< Sałatka z awokado, granatem i cytrusami. Niewybuchowa





Opis
Sałatka z awokado, granatem i cytrusami. Niewybuchowa ;)
Mam awokado, które uwielbiam, a które potrzebuje jednak nieco podkręcenia smaku. Lubię awokado z pomidorem i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu, albo z octem balsamicznym. I mam granat. Nie nie będzie wybuchu. Będzie dużo orzeźwiających kuleczek z wnętrza tego owocu. I mam dziś apetyt na sałatkę i owocowe smaki. Szukając inspiracji w magazynie o kuchni bliskowschodnie Darna znalazłam rewelacyjny przepis, doskonale łączący produkty i smaki:
Sałata z awokado i owocami cytrusowymi.
Potrzebujemy:
- sałatę ulubioną podartą na kawałki
- pomarańczę obraną ze skórki i białych powłok i pokrojoną na plasterki
- awokado obrane i pokrojone na plasterki
- 2-3 łyżki ziaren owocu granatu
- garść posiekanego świeżego koperku
Na cytrusowy dressing:
- 1/2 filiżanki świeżego soku z pomarańczy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu np. jabłkowego
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru lub melasy owocowej
- większa szczypta soli
- nieco czarnego pieprzu
Składniki sosu wymieszać (ja wrzucam wszystkie do słoiczka, zakręcam szczelną zakrętką, energicznie potrząsam do połączenia się składników).
Sałatę ułożyć w dużej misce, na niej pozostałe składniki sałatki. Tuż przed podaniem polać dressingiem. Smacznego :)
Foto: Darna Magazine
Pliki do pobrania:
Opinie o produkcie (0)
