Kiedy wyślemy Twoją paczkę?
PROSZĘ PRZECZYTAJ:
Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.
Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia.
Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.
>PRZEPIS< Ryż na sypko z makaronem szarije (شعرية, vermicelli, wermiszel)
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Ryż na sypko z makaronem szarije (شعرية, vermicelli, wermiszel)
Kto lubi dobrze ugotowany ryż? A taki po arabsku, z cieniutkim makaronem to kto lubi? Dzielimy się z Wami sprawdzonym i prościutkim sposobem jak taki pyszny ryż przygotować.
Do ugotowania ryżu doskonałego, dla 2-3 osób, wg przepisu cioci Amine, damasceńskiej cioci, od której Hassan uczył się przyrządzać tradycyjne syryjskie dania, potrzebujemy:
- kubek ryżu (zdecydowanie polecam ryż egipski, o krótkich, owalnych ziarenkach)
- łyżka czubata masła klarowanego lub 3-4 łyżki oleju
- makaron szarije (شعرية, vermicelli, wermiszel) w takiej ilości by dokładnie przykryło dno naczynia, w którym będziemy gotować ryż. Ja na kubek ryżu używam 2-3 łyżki szarije
- łyżeczka soli
- dwa kubki wody
W rondlu lub garnku rozgrzać tłuszcz, na gorący wysypać suchy, surowy makaron szarije i przysmażyć do uzyskania złotego koloru niteczkek. (Trzeba tu uważać bo od koloru złotego do brązowospalonego to tylko kilka sekund;) Wsypać ryż, wymieszać. Dodać dwa kubki wody, sól. Doprowadzić do wrzenia. Gdy zawrze, zmiejszyć gaz do minimum i pozostawić pod przykryciem na 20 min. I gotowe. Prościej być nie może. Pyszniej raczej też nie ;)
Monika
Szarije można podsmażyć jak kto lubi, można nawet na brązowo. On i jak jaśnieje podczas gotowania. Nadaje lekko "orzechowy" smak. Bardzo lubię z shawarma , i sosem jogurtowym plus sałata pomidor i ogórek z duuużą ilością natki pietruszki i sok z lemonki. Pozdrawiam
Marcin
Uwielbiam ryż wg. tego przepisu. Używam jednak mniej wody, bo w tych proporcjach zawsze mi się klei.