Zarejestruj się i...
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate
Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Chałwa waniliowa, z pistacjami, Durra 350 g
Chałwa waniliowa, z pistacjami, Durra 350 g
17,90 zł 15,90 zł
szt.
Makaron Szarije, 500 g
Makaron Szarije, 500 g
8,90 zł 6,90 zł
szt.
Kiełbasa z indyka i kurczaka, mielonka, 400 g, Baktat
Kiełbasa z indyka i kurczaka, mielonka, 400 g, Baktat
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Melasa z daktyli, Dbs 450 g BASRA
Melasa z daktyli, Dbs 450 g BASRA
19,90 zł 17,90 zł
szt.
Mielonka z drobiu, halal, 340 g
Mielonka z drobiu, halal, 340 g
13,90 zł 11,90 zł
szt.
Pestki słonecznika prażone i solone, Meray, 150 g
Pestki słonecznika prażone i solone, Meray, 150 g
11,90 zł 9,90 zł
szt.
Zielone oliwki ekstra libańskie, 600 g
Zielone oliwki ekstra libańskie, 600 g
18,90 zł 15,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa Chtoura Garden, 800 g
Tahini, tahina, pasta sezamowa Chtoura Garden, 800 g
33,90 zł 27,90 zł
szt.
Szklaneczki Galata, z kolorem na dnie, 175 ml.
Szklaneczki Galata, z kolorem na dnie, 175 ml.
39,90 zł 36,90 zł
szt.
Woda z kwiatów pomarańczy, 500 ml
Woda z kwiatów pomarańczy, 500 ml
14,90 zł 11,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa Chtoura Garden, 400 g
Tahini, tahina, pasta sezamowa Chtoura Garden, 400 g
17,90 zł 13,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Ryba pod sezamową pierzynką

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Ziarno sezamu - bardzo popularny dodatek do dań kuchni bliskowschodniej, świetnie nadaje się również jako podstawowy składnik "pierzynki", którą obkładam rybę lub mięso przed pieczeniem. Tu przepis na aromatyczną rybę pieczoną pod pierzynką z sezamu z dodatkami. 

Przepis na moją pierzynkę jest bardzo prosty - w zależności od wielkości porcji, liczby osób do wykarmienia i apetytów - bierzemy ziarno sezamu, pietruchę posiekaną, (można dodać posiekaną swieżą kolendrę lub koperek), oliwę, przyprawy ulubione (np. przyprawa do ryby) i sól. Dodaję trochę melasy z granatów ewentualnie sok z cytryny. I zmiażdżony ząbek czosnku, lub więcej.

Mieszam składniki w miseczce, powstaje swoista... papka ;) Nie za rzadka - nie może ściekać z ryby (z mięsa). Obkładam taką sezamową mieszanką kawałki umyte i osuszone ryby ułożone na papierze do pieczenia. Dobrze jest, przed położeniem ryby na papier, posmarować go odrobiną oliwy. Tak obłożoną rybę - do piekarnika. Temperatura 180-190 st. C - nie za długo, by ryba nie wyschła.

Naszą rybę zjedliśmy na kolację polewając ją obficie sosem tahiniTak przygotowana ryba jest pyszna - smak rybiego mięsa wzbogacony o smak lekko uprażonego sezamu o lekko orzechowej nucie, o smak czosnku i pietruszki i ulubione przyprawy. W domu smacznie pachniało podczas pieczenia. Lubimy takie smaki i aromaty :)

Saha ła hana!

Smacznego :)

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl