Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Habak, 50g
Habak, 50g
9,90 zł 8,90 zł
szt.
Ciasto youfka (yufka) w płatach, baza do dań, 400 g
Ciasto youfka (yufka) w płatach, baza do dań, 400 g
15,90 zł 14,90 zł
szt.
Dzikie ogórki konserwowe Khater,  2900 g
Dzikie ogórki konserwowe Khater, 2900 g
46,90 zł 43,90 zł
szt.
Herbata cejlońska, 1000 g
Herbata cejlońska, 1000 g
49,00 zł 44,90 zł
szt.
Parówki wołowe, halal. Puszka 550 g
Parówki wołowe, halal. Puszka 550 g
16,90 zł 14,90 zł
szt.
Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, 250 ml
Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, 250 ml
13,90 zł 11,90 zł
szt.
Sardynki na ostro w oleju roślinnym, Yacout, 125 g
Sardynki na ostro w oleju roślinnym, Yacout, 125 g
10,90 zł 7,90 zł
szt.
Parówki koktajlowe drobiowe, halal 400 g
Parówki koktajlowe drobiowe, halal 400 g
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Al Salam, 1000 gr
Zatar (Zaatar) Al Salam, 1000 gr
35,90 zł 29,90 zł
szt.
Mielonka z drobiu, halal, 800g
Mielonka z drobiu, halal, 800g
24,90 zł 23,90 zł
szt.
Pasta paprykowa łagodna, koncentrat, 680g
Pasta paprykowa łagodna, koncentrat, 680g
29,90 zł 26,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Ryba pod sezamową pierzynką

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Ziarno sezamu - bardzo popularny dodatek do dań kuchni bliskowschodniej, świetnie nadaje się również jako podstawowy składnik "pierzynki", którą obkładam rybę lub mięso przed pieczeniem. Tu przepis na aromatyczną rybę pieczoną pod pierzynką z sezamu z dodatkami. 

Przepis na moją pierzynkę jest bardzo prosty - w zależności od wielkości porcji, liczby osób do wykarmienia i apetytów - bierzemy ziarno sezamu, pietruchę posiekaną, (można dodać posiekaną swieżą kolendrę lub koperek), oliwę, przyprawy ulubione (np. przyprawa do ryby) i sól. Dodaję trochę melasy z granatów ewentualnie sok z cytryny. I zmiażdżony ząbek czosnku, lub więcej.

Mieszam składniki w miseczce, powstaje swoista... papka ;) Nie za rzadka - nie może ściekać z ryby (z mięsa). Obkładam taką sezamową mieszanką kawałki umyte i osuszone ryby ułożone na papierze do pieczenia. Dobrze jest, przed położeniem ryby na papier, posmarować go odrobiną oliwy. Tak obłożoną rybę - do piekarnika. Temperatura 180-190 st. C - nie za długo, by ryba nie wyschła.

Naszą rybę zjedliśmy na kolację polewając ją obficie sosem tahiniTak przygotowana ryba jest pyszna - smak rybiego mięsa wzbogacony o smak lekko uprażonego sezamu o lekko orzechowej nucie, o smak czosnku i pietruszki i ulubione przyprawy. W domu smacznie pachniało podczas pieczenia. Lubimy takie smaki i aromaty :)

Saha ła hana!

Smacznego :)

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl