Kiedy wyślemy Twoją paczkę?
PROSZĘ PRZECZYTAJ:
Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.
Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia.
Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.
>PRZEPIS< Potrawka z kurczaka z zaatarem i warzywami
Opis
Za'atar to jeden z najważniejszych składników kuchni arabskie. To również bardzo dobry dodatek do dań gotowanych. Oddaje wyraźny smak tymianku, i orzeźwiającą nutę sumaku. Kurczak z za'atarem to bardzo smaczny pomysł na dość szybkie danie z drobiu - rodzaj potrawki, z dodatkiem warzyw, zapieczone w piekarniku. Po pokrojeniu składników robi się samo ;)
- 4 uda lub tylne ćwiartki kurczaka lub inne ulubione kawałki drobiu
- 2 cebule
- 1-2 czerwone papryki
- 1-2 zielone papryki
- 1 mały bakłażan
- 3-4 zielone cukinie
- 4 średnie pomidory
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 czubata łyżka masła klarowanego
- 2-3 łyżki za'ataru
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju
- 1/2 szklanki wody
- 2-3 łyżki melasy z granatów, grenadiny
- 1 czubata łyżka przyprawy ras el hanout (lub innej ulubionej nadającej się do mięsa i warzyw np. marokańskiej)
- 1-2 łyżki soli
- garść ziaren owocu granatu (opcjonalnie)
Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st. C. Po ok. 40 min. delikatnie wymieszać składniki potrawki (sosu będzie dość dużo) i bez przykrywania wstawić spowrotem do piekarnika na następne 30-40 min. uważając, by danie się nie przypaliło (można nieco zmniejszyć temperaturę w piekarniku).
Po wyjęciu dania doprawić sos w razie konieczności. Podawać z burgolem, ryżem, ziemniakami albo bagietką. Jeśli w składzie potrawki będą ziemniaki, zapiekanka z za'atarem będzie doskonałym daniem jednogarnkowym na wzór tagine.
kalita
Super potrawa, co prawda ja zrobiłem piersi a nie ćwiartki i dodałem jeszcze marchewkę, ale smak był zajefajny. Rodzinka była zachwycona. niedługo poprawka.
Ewelina Tashil
Właśnie przyzadzam to danie zobaczymy jak wyjdzie
Jan Szymański
Bardzo smaczna potrawa, świetnie zbalansowane smaki. Zamiast udek dałem filet drobiowy, chociaż udka są tutaj lepsze bo są bardziej soczyste od fileta drobiowego. Polecam bardzo, nie jest trudne i pracochłonne do zrobienia.