
- Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 400 g
- Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Miseczka gliniana do zapiekania
- Ciasteczko mamoul (mamul) z daktylami, 21g
- Salami z indyka w plastrach, 200 g
- Mariamija (mariamije) 50g
- Łubin słodki, 0,9 kg
- Woda różana, 500 ml
- Woda różana, 250 ml
>PRZEPIS< Potrawka z kurczaka z zaatarem i warzywami





Opis
Za'atar to jeden z najważniejszych składników kuchni arabskie. To również bardzo dobry dodatek do dań gotowanych. Oddaje wyraźny smak tymianku, i orzeźwiającą nutę sumaku. Kurczak z za'atarem to bardzo smaczny pomysł na dość szybkie danie z drobiu - rodzaj potrawki, z dodatkiem warzyw, zapieczone w piekarniku. Po pokrojeniu składników robi się samo ;)
- 4 uda lub tylne ćwiartki kurczaka lub inne ulubione kawałki drobiu
- 2 cebule
- 1-2 czerwone papryki
- 1-2 zielone papryki
- 1 mały bakłażan
- 3-4 zielone cukinie
- 4 średnie pomidory
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 czubata łyżka masła klarowanego
- 2-3 łyżki za'ataru
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju
- 1/2 szklanki wody
- 2-3 łyżki melasy z granatów, grenadiny
- 1 czubata łyżka przyprawy ras el hanout (lub innej ulubionej nadającej się do mięsa i warzyw np. marokańskiej)
- 1-2 łyżki soli
- garść ziaren owocu granatu (opcjonalnie)
Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st. C. Po ok. 40 min. delikatnie wymieszać składniki potrawki (sosu będzie dość dużo) i bez przykrywania wstawić spowrotem do piekarnika na następne 30-40 min. uważając, by danie się nie przypaliło (można nieco zmniejszyć temperaturę w piekarniku).
Po wyjęciu dania doprawić sos w razie konieczności. Podawać z burgolem, ryżem, ziemniakami albo bagietką. Jeśli w składzie potrawki będą ziemniaki, zapiekanka z za'atarem będzie doskonałym daniem jednogarnkowym na wzór tagine.
Opinie o produkcie (3)

kalita
Super potrawa, co prawda ja zrobiłem piersi a nie ćwiartki i dodałem jeszcze marchewkę, ale smak był zajefajny. Rodzinka była zachwycona. niedługo poprawka.
Ewelina Tashil
Właśnie przyzadzam to danie zobaczymy jak wyjdzie
Jan Szymański
Bardzo smaczna potrawa, świetnie zbalansowane smaki. Zamiast udek dałem filet drobiowy, chociaż udka są tutaj lepsze bo są bardziej soczyste od fileta drobiowego. Polecam bardzo, nie jest trudne i pracochłonne do zrobienia.