Kiedy wyślemy Twoją paczkę?

PROSZĘ PRZECZYTAJ:

Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.

Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia. 

Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.

>PRZEPIS< Połączenie kuchni europejskiej z arabską, czyli pudding daktylowy!

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

 

Pudding sam w sobie kojarzymy raczej z wyspami brytyjskimi... Zazwyczaj podawany jest w postaci ciepłego, rozpływającego się w ustach ciasta z dodatkiem specjalnego sosu i bitej śmietany lub kremu. Sama słodycz!

Łącząc danie typowe dla tego regionu z daktylami, które są bardzo popularne w kuchni arabskiej możemy wyczarować cudowny deser!

Ciasto, o którym mowa najlepiej podawać zaraz po jego wykonaniu, na gorąco, lub po podgrzaniu w następnych dniach. Jeśli nie dasz rady wygrać walki z taką ilością słodyczy, nie martw się – pudding możesz spokojnie zamrozić i cieszyć się jego smakiem jeszcze dłużej!

Gwarantuję, że każdy fan daktyli zakocha się w tym prostym, a równocześnie przepełnionym smakiem przepisie.

Do upieczenia polecam wykorzystać małe, gliniane formy do zapiekania, które dodadzą ciastu obłędny wygląd i bliskowschodni smaczek.

Do dzieła!

Na 6 foremek będziesz potrzebować...

 

Pudding:

  • 225 g suszonych lub świeżych daktyli (świeże trzeba oczyścić z pestek)

  • 175 ml wrzącej wody

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub laskę wanilii

  • 2 duże jajka

  • 175 g mąki pszennej

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 85 masła klarowanego + trochę do wysmarowania foremek

  • 120 g drobnego brązowego cukru (jeśli nie masz takiego pod ręką, polecam zblendować zwykły brązowy cukier)

  • 2 łyżki melasy daktylowej

  • 100 ml mleka

Sos toffi:

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i odłóż na bok.

  2. Daktyle umieść w naczyniu, zalej wrzątkiem, dodaj wanilię (jeśli używasz laski wanilii, przetnij ją, zeskrob masę, która się w niej znajduje i dorzuć do daktyli). Odstaw na 30 minut.

  3. Po upływie 30 minut daktyle z wodą zblenduj na jednolite puree.

  4. Foremki do zapiekania wysmaruj masłem i oprósz delikatnie mąką.

  5. W misie miksera umieść masło i cukier. Utrzyj do otrzymania jaśniejszej, puszystej masy maślanej. Dodawaj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodaj melasę daktylową i zmiksuj. Dodaj puree ze zmiksowanych daktyli, zmiksuj – jeśli masa wygląda na zwarzoną to się nie przejmuj, zazwyczaj tak właśnie wygląda na tym etapie!

  6. Do masy dodawaj przesianą mąkę na zmianę z mlekiem, w trzech turach, delikatnie mieszaj szpatułką, tylko do połączenia się składników.

  7. Masę rozdziel pomiędzy 6 przygotowanymi foremkami, mniej więcej do 2/3 ich wysokości.

  8. Piecz w temperaturze 160º przez około 20-25 minut (grzanie góra, dół).

Wykonanie sosu:

  1. Masło, cukier i śmietankę umieść w rondelku i wymieszaj.

  2. Gotuj na średniej mocy palnika przez około 3 minuty, cały czas mieszając.

  3. Odstaw do ochłodzenia (im chłodniejszy będzie sos, tym zrobi się gęstszy)

Polecam w tym czasie ubić śmietanę, żeby zrobić z niej kleksa na puddingu przed podaniem.

Wyjmij foremki z piekarnika, na środku każdego puddnigu umieść kleks z bitej śmietany i polej obficie sosem toffi!

Sahha! Smacznego!

 

Opinie o produkcie (0)

Newsletter - zapisz się! Weź 5% rabatu.
Nowości, promocje, nowe przepisy prosto do twojej skrzynki e-mail. Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać 5% rabatu na następne zakupy. (Nie zapomnij potwierdzić linka w otrzymanej wiadomości).
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl