
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Salami z indyka w plastrach, 200 g
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 400 g
- Makaron Szarije, (sherije, sharije, szerije, vermiczeli)) 500 g
- Pestki melona super prażone Al-Samir, 300 g
- Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, 250 ml
- Harrisa (Le Phare Du Cap Bon) Ostra pasta paprykowa, 135 g
- Kiełbaski drobiowe, parówki, halal 400 g
- Salami z indyka i wołowiny, 400 g SUNTAT
- Gotowany bobik po egipsku (Ful, Foul Medammas), 400 g
>PRZEPIS< Placek z jabłkami i orzechami





Opis
Ciasto robi się samo. Nie potrzebujemy miksera ani innych wynalazków technologicznych. Drewniana łyżka, foremka, piekarnik. Placek jest zupełnie bez tłuszczu, ze stosunkowo niewielką ilością cukru, co na pewno przypadnie do gustu trzymającym linię. Jest pyszny - pachnie jabłkami, przyprawą do ciasta, bakaliami.... Będzie smaczny przez 2-3 dni.
Składniki:
- 6 średnich lub 8 małych jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 1-1 1/2 szklanki bakalii - rodzynek, pistacji niesolonych, orzechów laskowych, włoskich, nerkowca, migdałów
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasta kaak (lub inna ulubiona przyprawa np. cynamon)
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy na cząstki wielkości ok. 1x1 cm. W misce zasypujemy pokrojone jabłka cukrem i bakaliami, mieszamy. Przykrywamy miskę ściereczką lub owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.
(Gdy nie mam czasu, by czekać do następnego dnia, mieszam jabłka z dodatkami intensywnie drewnianą łyżką. Chodzi o to, by jabłka puściły sok.)
Drugiego dnia zalewamy jabłka rozbełtanymi jajkami, dodajemy przesianą mąkę, przyprawy, proszek i sodę. Mieszamy łyżką dokładnie do połączenia się składników. Dla podniesienia smaku możemy dodać łyżkę wody z kwiatów pomarańczy lub różanej.
Foremkę średnicy ok. 25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i sypiemy bułką tartą. Wykładamy ciasto do foremki, łyżką wygładzamy nieco wierzch ciasta.
Wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. ok. 175 st. C z termoobiegiem przez ok. 45-50 min. Ciasto szybko się rumieni, ja przykrywam foremkę folią lub papierem do pieczenia w połowie czasu pieczenia. Ciasto jest gotowe gdy patyczek wbity w środek ciasta jest suchy.
Studzimy, posypujemy cukrem pudrem np. wymieszanym z cynamonem.
Pyszna propozycja na weekend. I nie tylko :)
Smacznego!
Saha ła hana!