Kiedy wyślemy Twoją paczkę?

PROSZĘ PRZECZYTAJ:

Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.

Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia. 

Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.

>PRZEPIS< Pita, nasz chleb codzienny

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Domowa pita świetnie zastępuje tradycyjne pieczywo, ale też i sztućce ;) Hummus, labneh z miętą, baba gannoush nabierane z miseczki kawałkiem pity.... Mmmniam.    
 
Przepisów na domową pitę jest mnóstwo. Niby takie proste składniki - mąka, woda, drożdże, sól... A przyznam, że nie wszystkie przepisy, które próbowałam dawały zadowalający efekt. Przepis, z którego korzystam aktualnie i dość często podoba mi się najbardziej. 
 
Proporcja jest taka w sam raz na pitę jako dodatek do posiłku dla 4-5 osób 
  • 50 dag mąki (może być chlebowa lub inna do wypieków. Świetna jest pita z mąki wielozbożowej)
  • 15 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 300 ml ciepłej (nie gorącej) wody
Przygotowanie
 
Niezależnie czy ciasto na pitę wyrabiamy w mikserze końcówką do ciasta chlebowego (ja tak robię, wygodnie i szybko), czy ręcznie, procedura jest taka sama.
Drożdże należy rozkruszyć do kubeczka, dodać ok 100 ml ciepłej wody, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki. Wymieszać, pozostawić na ok. 10 min. by drożdże ruszyły i powstał zaczyn.
Do ogrzanej miski przesiać mąkę i sól, dodać podrośnięte drożdże i powoli wlewając wodę wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać ok. 10 min.
 
Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłym miejscu (powinno podwoić objętość). Z wyrośniętego ciasta odkroić kawałek ciasta, uformować kulkę, spłaszczyć nieco i wałkiem zrobić placuszek ok 0,5 cm grubości. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy już całe ciasto zamienimy w placuszki, blachę odstawiamy na ok 0,5 godz. w ciepłe miejsce.
 
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 st. C, włożyć blachę z pitą, która można spryskać wodą. Piec 8-10 minut do bardzo lekkiego zarumienienia. Wystudzić na kratce, zawinąć w ściereczkę, włożyć do woreczka lub szczelnego pojemnika 
by nie pity wysychały. Podawać ku uciesze zgromadzonych przy stole.
 
Smacznego!
 
PS. Jak mi się nie bardzo chce bawić z wałkiem, odrywam kawałki ciasta, lekko rozpłaszczam dłonią i takie nieregularne placki układam na blaszce. Też pysznie ;)
 

Opinie o produkcie (0)

Newsletter - zapisz się! Weź 5% rabatu.
Nowości, promocje, nowe przepisy prosto do twojej skrzynki e-mail. Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać 5% rabatu na następne zakupy. (Nie zapomnij potwierdzić linka w otrzymanej wiadomości).
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl