BLOG
Ograniczenia w realizacji zamówień

Drodzy klienci i sympatycy,

Z powodu, wchodzącego w życie 27go marca, restrykcyjnego ograniczenia dotyczącego przekraczania granicy polsko-niemieckiej, wysyłka paczek z arabskie.pl jest chwilowo wstrzymana. Sklep przyjmuje zamówienia, jednak ich wysyłka nastąpi dopiero po zdjęciu ograniczeń.

O wszelkich zmianach będziemy informować na bieżąco.   

 

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate
Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)

>PRZEPIS< Pasta harrisa

Pasta harrisa.jpg
  • nowość
Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Harrisa to ostra pasta będąca mieszanką papryki, pomidorów, czosnku i przypraw.

Pasta ta oryginalnie pochodzi z kuchni północnej Afryki, używana jest chętnie również w kuchni arabskiej, ale nie tylko, przez miłośników smaku ostrego - jako dodatek do potraw dla zaostrzenia ich smaku, jako pasta do marynowania mięsa, do grillowanych warzyw, do wędliny, na kanapkę. Możesz kupić gotową pastę lub zrobić swoją w domu.

Składniki:

2 czerwone mięsiste, słodkie papryki. Papryka powinna być opalona nad gazem lub upieczona pod grillem w piekarniku, a zwęglona skórka zdjęta, by pozostał tylko sam miąższ

5 obranych ząbków czosnku

400 gr puszka pokrojonych pomidorów (można zmieszać z sosem, który jest w puszce by uzyskać rzadszą konsystencję

1 łyżka wędzonej słodkiej papryki

2 świeże czerwone papryczki chilli

5-6 łyżek oliwy z oliwek

sól i czarny pieprz do smaku

do mieszanki przypraw:

1 łyżeczka nasion kuminu

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

2 łyżeczki nasion kolendry (może być mielona)

2 łyżeczki suszonych płatków chili

 

Sposób wykonania:

Wszystkie przyprawy (z mieszanki przypraw) opiekaj na średnim ogniu na patelni, aż uwolnią swój aromat. Nie przypal! Rozgnieć nasiona w moździerzu na proszek. Odstaw na bok.

W blenderze / robocie kuchennym połącz wszystkie pozostałe składniki wraz z przyprawami, a następnie dobrze wymieszaj, aż uzyskasz pastę o ceglastej, żywej barwie. Dopraw do smaku, a następnie przenieś do słoików.

Z ww. ilości składników uzyskasz ok. 300 ml harrisy. Przechowuj w lodówce.

Łączny czas przygotowania: ok. 20 min.


Składniki odżywcze:
Kalorie: 26 kcal | Węglowodany: 1 g | Tłuszcz: 2 g | Sód: 20 mg | Potas: 59 mg | Witamina A: 405IU | Witamina C: 14,4 mg | Wapń: 9 mg | Żelazo: 0,3 mg

Informacje nt. składników odżywczych są opracowywane dla 1 łyżki stołowej pasty harissa.

 

Przepis i zdjęcie pochodzi ze strony: https://simply-delicious-food.com/

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl