Kiedy wyślemy Twoją paczkę?
PROSZĘ PRZECZYTAJ:
Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.
Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia.
Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.
>PRZEPIS< Pasta harrisa





Opis
Harrisa to ostra pasta będąca mieszanką papryki, pomidorów, czosnku i przypraw.
Pasta ta oryginalnie pochodzi z kuchni północnej Afryki, używana jest chętnie również w kuchni arabskiej, ale nie tylko, przez miłośników smaku ostrego - jako dodatek do potraw dla zaostrzenia ich smaku, jako pasta do marynowania mięsa, do grillowanych warzyw, do wędliny, na kanapkę. Możesz kupić gotową pastę lub zrobić swoją w domu.
Składniki:
2 czerwone mięsiste, słodkie papryki. Papryka powinna być opalona nad gazem lub upieczona pod grillem w piekarniku, a zwęglona skórka zdjęta, by pozostał tylko sam miąższ
5 obranych ząbków czosnku
400 gr puszka pokrojonych pomidorów (można zmieszać z sosem, który jest w puszce by uzyskać rzadszą konsystencję
1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
2 świeże czerwone papryczki chilli
5-6 łyżek oliwy z oliwek
sól i czarny pieprz do smaku
do mieszanki przypraw:
1 łyżeczka nasion kuminu
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
2 łyżeczki nasion kolendry (może być mielona)
2 łyżeczki suszonych płatków chili
Sposób wykonania:
Wszystkie przyprawy (z mieszanki przypraw) opiekaj na średnim ogniu na patelni, aż uwolnią swój aromat. Nie przypal! Rozgnieć nasiona w moździerzu na proszek. Odstaw na bok.
W blenderze / robocie kuchennym połącz wszystkie pozostałe składniki wraz z przyprawami, a następnie dobrze wymieszaj, aż uzyskasz pastę o ceglastej, żywej barwie. Dopraw do smaku, a następnie przenieś do słoików.
Z ww. ilości składników uzyskasz ok. 300 ml harrisy. Przechowuj w lodówce.
Łączny czas przygotowania: ok. 20 min.
Składniki odżywcze:
Kalorie: 26 kcal | Węglowodany: 1 g | Tłuszcz: 2 g | Sód: 20 mg | Potas: 59 mg | Witamina A: 405IU | Witamina C: 14,4 mg | Wapń: 9 mg | Żelazo: 0,3 mg
Informacje nt. składników odżywczych są opracowywane dla 1 łyżki stołowej pasty harissa.
Przepis i zdjęcie pochodzi ze strony: https://simply-delicious-food.com/
Opinie o produkcie (0)
