
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Salami z indyka w plastrach, 200 g
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 400 g
- Makaron Szarije, (sherije, sharije, szerije, vermiczeli)) 500 g
- Pestki melona super prażone Al-Samir, 300 g
- Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, 250 ml
- Harrisa (Le Phare Du Cap Bon) Ostra pasta paprykowa, 135 g
- Kiełbaski drobiowe, parówki, halal 400 g
- Salami z indyka i wołowiny, 400 g SUNTAT
- Gotowany bobik po egipsku (Ful, Foul Medammas), 400 g
>PRZEPIS< Ouzi czyli płaty ciasta youfka nadziewane ryżem z mięsem i groszkiem





Opis
Ouzi czyli płaty ciasta youfka nadziewane ryżem z mięsem i groszkiem
Potrawa po upieczeniu przypominająca nadziewane bułeczki. Jest wiele odmian ouzi - różnią się głównie zawartością, czyli farszem. My lubimy ouzi faszerowane ryżem z mięsem i groszkiem. Prosty przepis, dostępne składniki, nieskomplikowane wykonanie. A jaki efekt! I smak! Warto wypróbować i zakoczyć najbliższych.
- 1 paczka ciasta youfka
- 0,3 kg dobrego mięsa mielonego
- 2 szklanki dobrego ryżu
- garść makaronu szarije
- 4-5 łyżek masła klarowanego
- puszka zielonego groszku
- przyprawa do shawarmy
- orzeszki pinii, ilość wg uznania
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oleju uniwersalnego
Ugotować ryż - na łyżce masła klarowanego (ewentualnie oleju) podsmażyć garść makaronu szarije. Jak lekko zbrązowieje wsypać ryż i zalać podwójną ilością wody w stosunku do ilości ryżu. Doprowadzić do wrzenia, posolić. Przykryć i gotować na maleńkim ogniu ok. 15 min. Dodać odsączony groszek i mięso podsmażone na patelni na łyżce oliwy, doprawione do smaku przyprawą do shawarmy, solą, pieprzem. Wymieszać zawartość garnka, ustawić na małym ogniu i mieszając od czasu do czasu pozwolić "dojść" potrawie (ok. 15 min.)
Przygotować średniej wielkości miseczkę lub większą filiżankę. Smarować jej wnętrze rozpuszczonym masłem klarowanym. Kawałki ciasta youfka dociąć do wymiaru wnętrza miseczki (ciasto wykładające miseczkę musi wystawać poza jej brzegi, by możliwe było zawinięcie zawartości). Na dno miseczki wyłożonej ciastem wsypać kilka uprzednio delikatnie uprażonych orzeszków pinii. Nałożyć nadzienie z ryżu i mięsa. Zawinąc brzegi ciasta zakrywając nadzienie. Posmarować masłem klarowanym. Delikatnie przełożyć zawartość miseczki dowracając ją do góry dnem (jak babkę z piasku:), na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować dość obficie po wierzchu masłem klarowanym. Blaszkę z babeczkami ouzi wstawić do nagrzanego piekarnika do ok 180 st. i piec około 15 minut do czasu uzyskania pięknego, przyrumienionego koloru ciasta. Podawać z zieloną sałatą doprawioną do smaku, labanem (jogurtem), posypane kuminem.