Kiedy wyślemy Twoją paczkę?
PROSZĘ PRZECZYTAJ:
Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.
Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia.
Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.
>PRZEPIS< Okra z pomidorami, cebulą i czosnkiem
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Okra z pomidorami, cebulą i czosnkiem
Okra - (Ketmia piżmowa) to mało znane u nas warzywo, lekko puchate ciemnozielone wielkości małego palca nieco przypominające w wyglądzie cukinię. Nie trzeba jej obierać ani obcinać końcówek, wystarczy umyć. Można spożywać na surowo, podsmażyć z innymi warzywami i podać z ryżem, ugotować w wodzie lub na parze i używać do zup. Nasiona okry zawierają zdrowe oleje nienasycone takie jak kwas oleinowy typu omega-9 oraz kwas linolowy typu omega-6. Niestety u nas niedostępna w świeżej, najsmaczniejszej postaci. Nie zrażając się tym ograniczeniem proponujemy dziś danie z okry konserwowej. Pyszny warzywny gulasz, dla chętnych z dodatkiem mięsa. Podawany z ryżem jako danie obiadowe, kolacyjne czy przekąska z pitą zachwyci delikatnością smaku.
- puszka okry konserwowej
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki melasy z granatów - grenadiny
- 3-4 pomidory obrane ze skórki
- 1/2 małego słoiczka konsentratu pomidorowego
- pieprz, sól do smaku
- ewentualnie mięso - np. paseczki wołowiny czy pierś z kurczaka
Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i zmiażdżony czosnek na łyżce oleju lub innym ulubionym niezbyt aromatycznym tłuszczu.
W wersji z mięsem, do duszących się warzyw dodać podsmażone wcześniej paseczki mięsa doprawionego np. przyprawą do shawarmy. Dodać odsączoną okrę, pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy i grenadinę. Dusić ok. 10-15 minut dla połączenia smaków. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem na sypko. Albo z chlebkiem pita.
Szybko, nieskomplikowanie, zdrowo, lekko i smacznie :)