Kiedy wyślemy Twoją paczkę?

PROSZĘ PRZECZYTAJ:

Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do piątku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy w sobotę rano, pakujemy w weekend i wysyłamy w poniedziałek. Zamówienia złożone po piątku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następną sobotę.

Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia. 

Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.

>PRZEPIS< Moghrabieh - kuleczkowe danie po arabsku

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
Cena netto: 0,01 zł
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Moghrabieh - kuleczkowe danie po arabsku

Mograbieh - bliskowschodni odpowiednik kuskusu czyli rolowanej semoliny. 

Przepis na moghrabieh z mięsem, cieciorką i cebulą. Kurczak, baranina czy inne ulubione mięso świetnie będzie się komponowało w tym daniu. Dodatek przyprawy ras el hanout połączy smaki i nada potrawie marokańskiego charakteru.

na 4-5 osób


Mięso podzielić na niewielkie kawałki, dodać jedną pokrojoną cebulę i przysmażyć na łyżce masła klarowanego. Dodać listek laurowy, przyprawę ras el hanout, sól, pieprz. Zalać ok. 3/4 litra wody i dusić do miękkości mięsa. Odstawić - zlać wywar, mięso odłożyć na bok. W rondlu, na łyżkę masła klarowanego wysypać moghrabieh i mieszając zrumienić ziarno. Następnie dodać 0,4 litra gorącej wody, pół łyżeczki soli. Dusić pod przykryciem 10 minut do wchłonięcia wody przez ziarno, będzie na pół ugotowane, nie powinno być za suche. W dużym rondlu przysmażyć cebulę, dodać podgotowane ziarno moghrabieh, cieciorkę i zalać taką ilością odlanego wywaru z mięsa by składniki potrawy były przykryte płynem. Dusić do miękkości moghrabieh, ok. 10-15 min. Zdjąć z ognia, doprawić sproszkowanym kuminem. 
Serwowanie wg uznania - wyłożyć moghrabieh z celubą i cieciorką do miseczki czy na talerz, na wierzch wyłożyć mięso; lub przed wyłożeniem wymieszać wszystkie składniki potrawy.

Podawać z sałatką lub z jogurtem posolonym do smaku i wymieszanym z ugniecionym ząbkiem czosnku i łyżką posiekanego koperku, (pietruszki, mięty).

Moghrabieh przygotowane w wersji bezmięsnej, np. w oparciu o wywar warzywny, będzie smacznym daniem wegetariańskim, smacznym dodatkiem do innych dań.

Kuleczkowe danie po arabsku - nazwały to danie dzieci. Wszystkim baaardzo smakowało. Serdecznie polecamy :)

Opinie o produkcie (0)

Newsletter - zapisz się! Weź 5% rabatu.
Nowości, promocje, nowe przepisy prosto do twojej skrzynki e-mail. Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać 5% rabatu na następne zakupy. (Nie zapomnij potwierdzić linka w otrzymanej wiadomości).
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium