Zarejestruj się i...
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate
Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Szklaneczki Sylvana 110 ml. Komplet 6 szt.
Szklaneczki Sylvana 110 ml. Komplet 6 szt.
26,90 zł 23,90 zł
szt.
Lokum o smaku różanym w otoczce pudrowej, 500 g
Lokum o smaku różanym w otoczce pudrowej, 500 g
17,90 zł 16,90 zł
szt.
Szklaneczki Galata, z kolorem na dnie, 175 ml.
Szklaneczki Galata, z kolorem na dnie, 175 ml.
39,90 zł 36,90 zł
szt.
Suszone figi, 500 g
Suszone figi, 500 g
27,90 zł 25,90 zł
szt.
Szklaneczki Cihangir ze złotem, 90 ml. Komplet 6 szt.
Szklaneczki Cihangir ze złotem, 90 ml. Komplet 6 szt.
29,90 zł 26,90 zł
szt.
Tahini Extra, tahina, pasta sezamowa Chtaura, 225 g
Tahini Extra, tahina, pasta sezamowa Chtaura, 225 g
9,90 zł 5,00 zł
szt.
Lokum o smaku owoców granatu w otoczce pudrowej, 500 g
Lokum o smaku owoców granatu w otoczce pudrowej, 500 g
17,90 zł 16,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Moghrabieh - kuleczkowe danie po arabsku

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Moghrabieh - kuleczkowe danie po arabsku

Mograbieh - bliskowschodni odpowiednik kuskusu czyli rolowanej semoliny. 

Przepis na moghrabieh z mięsem, cieciorką i cebulą. Kurczak, baranina czy inne ulubione mięso świetnie będzie się komponowało w tym daniu. Dodatek przyprawy ras el hanout połączy smaki i nada potrawie marokańskiego charakteru.

na 4-5 osób


Mięso podzielić na niewielkie kawałki, dodać jedną pokrojoną cebulę i przysmażyć na łyżce masła klarowanego. Dodać listek laurowy, przyprawę ras el hanout, sól, pieprz. Zalać ok. 3/4 litra wody i dusić do miękkości mięsa. Odstawić - zlać wywar, mięso odłożyć na bok. W rondlu, na łyżkę masła klarowanego wysypać moghrabieh i mieszając zrumienić ziarno. Następnie dodać 0,4 litra gorącej wody, pół łyżeczki soli. Dusić pod przykryciem 10 minut do wchłonięcia wody przez ziarno, będzie na pół ugotowane, nie powinno być za suche. W dużym rondlu przysmażyć cebulę, dodać podgotowane ziarno moghrabieh, cieciorkę i zalać taką ilością odlanego wywaru z mięsa by składniki potrawy były przykryte płynem. Dusić do miękkości moghrabieh, ok. 10-15 min. Zdjąć z ognia, doprawić sproszkowanym kuminem. 
Serwowanie wg uznania - wyłożyć moghrabieh z celubą i cieciorką do miseczki czy na talerz, na wierzch wyłożyć mięso; lub przed wyłożeniem wymieszać wszystkie składniki potrawy.

Podawać z sałatką lub z jogurtem posolonym do smaku i wymieszanym z ugniecionym ząbkiem czosnku i łyżką posiekanego koperku, (pietruszki, mięty).

Moghrabieh przygotowane w wersji bezmięsnej, np. w oparciu o wywar warzywny, będzie smacznym daniem wegetariańskim, smacznym dodatkiem do innych dań.

Kuleczkowe danie po arabsku - nazwały to danie dzieci. Wszystkim baaardzo smakowało. Serdecznie polecamy :)

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl