





Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)

- Gotowany bobik po egipsku (Ful, Foul Medammas), 400 g
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 454 g
- Miseczka gliniana do zapiekania
- Ryż egipski biały, 0,9 kg
- Mariamija (mariamije) 50g
- Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, Chtoura Gaarden, 500 ml
- Woda różana, 500 ml
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 500 g
- Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 800 g
Szanowni Klienci, obecnie utrudniony jest z nami kontakt telefoniczny.
Proszę o przesyłanie maila lub sms.
Czas realizacji zamówień może ulec wydłużeniu o kilka dni.
Za utrudnienia przepraszamy!
>PRZEPIS< Moghrabieh - kuleczkowe danie po arabsku





Opis
Moghrabieh - kuleczkowe danie po arabsku
Mograbieh - bliskowschodni odpowiednik kuskusu czyli rolowanej semoliny.
Przepis na moghrabieh z mięsem, cieciorką i cebulą. Kurczak, baranina czy inne ulubione mięso świetnie będzie się komponowało w tym daniu. Dodatek przyprawy ras el hanout połączy smaki i nada potrawie marokańskiego charakteru.
na 4-5 osób
- 1/2 kg moghrabieh
- ok. 1/2 kg mięsa
- 3-4 średnie celule pokrojone w piórka
- puszka cieciorki
- 2-3 łyżki masła klarowanego lub ok. pół szklanki oliwy
- listek laurowy
- łyżka przyprawy ras el hanout
- płaska łyżka sproszkowanego kuminu
- sól, pieprz do smaku
Mięso podzielić na niewielkie kawałki, dodać jedną pokrojoną cebulę i przysmażyć na łyżce masła klarowanego. Dodać listek laurowy, przyprawę ras el hanout, sól, pieprz. Zalać ok. 3/4 litra wody i dusić do miękkości mięsa. Odstawić - zlać wywar, mięso odłożyć na bok. W rondlu, na łyżkę masła klarowanego wysypać moghrabieh i mieszając zrumienić ziarno. Następnie dodać 0,4 litra gorącej wody, pół łyżeczki soli. Dusić pod przykryciem 10 minut do wchłonięcia wody przez ziarno, będzie na pół ugotowane, nie powinno być za suche. W dużym rondlu przysmażyć cebulę, dodać podgotowane ziarno moghrabieh, cieciorkę i zalać taką ilością odlanego wywaru z mięsa by składniki potrawy były przykryte płynem. Dusić do miękkości moghrabieh, ok. 10-15 min. Zdjąć z ognia, doprawić sproszkowanym kuminem.
Serwowanie wg uznania - wyłożyć moghrabieh z celubą i cieciorką do miseczki czy na talerz, na wierzch wyłożyć mięso; lub przed wyłożeniem wymieszać wszystkie składniki potrawy.
Podawać z sałatką lub z jogurtem posolonym do smaku i wymieszanym z ugniecionym ząbkiem czosnku i łyżką posiekanego koperku, (pietruszki, mięty).
Moghrabieh przygotowane w wersji bezmięsnej, np. w oparciu o wywar warzywny, będzie smacznym daniem wegetariańskim, smacznym dodatkiem do innych dań.
Kuleczkowe danie po arabsku - nazwały to danie dzieci. Wszystkim baaardzo smakowało. Serdecznie polecamy :)