Kiedy wyślemy Twoją paczkę?

PROSZĘ PRZECZYTAJ:

Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do piątku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy w sobotę rano, pakujemy w weekend i wysyłamy w poniedziałek. Zamówienia złożone po piątku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następną sobotę.

Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia. 

Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.

>PRZEPIS< Mnezele - lekkie danie na bazie cukini

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
Cena netto: 0,01 zł
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Przedstawiamy przepis na mnezele (منزلة الكوسا). To warzywna potrawka, której składnikiem podstawowym jest, jak to było w przypadku naszego dania, cukinia (można zrobić mnezele z bakłażanów, kalafiora, ziemniaków). Do mnezele można dodać mielone lub pokrojone w kostkę mięso. Proste to danie, szybkie w wykonaniu, aromatyczne. Kilka składników, nieco podsmażenia i podduszenia, i gotowe. Przyprawy nadają takiej warzywnej mieszance odpowiednio orientalnego smaku, mięta świeża lub suszona orzeźwi smak.

Składniki (3-4 osoby)
cukinia ok. 1 kg (my mieliśmy 1 zacną sztukę ok. 25 cm)
3-4 cebule
3-4 pomidory sparzone i obrane ze skórki
2-3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę lub posiekane
1 łyżka przyprawy ras el hanout
1 łyżeczka papryki słodkiej lub curry, można dodać kurkumę
1 łyżka mięty suszonej lub 2 łyżki posiekanej świeżej
3-4 łyżki oleju do smażenia
szklanka wody lub wywaru warzywnego lub wywaru z kostki
sól do smaku

Przygotowanie
Cukinie myjemy i kroimy niezbyt drobną kostkę - takie 1,5-2 cm kawałki. Cebulę kroimy wg uznania w grubą kostkę lub piórka. Sparzone i obrane pomidory kroimy w kostkę a czosnek miażdżymy lub siekamy.

Na patelni, na 2 łyżkach oliwy szybko podsmażamy pokrojoną cukinię. Delikatnie mieszając nieco rumienimy a następnie przekładamy do rondla. Kolejne 2 łyżki oleju i podsmażamy porcję cebuli. Gdy zeszkolona - przekładamy do rondla. Do warzyw dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, czosnek (który można wcześniej również krótko podsmażyć - byle nie za długo bo zgorzknieje), wodę lub wywar, przyprawy, solimy i pod przykryciem dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Krótko, by cukinia się nie rozgotowała. Pod koniec duszenia dodajemy miętę, dosalamy do smaku. I gotowe.

Mnezele świetnie smakuje gorące podane z ryżem czy, jak było w naszym przypadku - z jasnym burgolem gruboziarnistym. Mnezele również będzie bardzo smaczne na zimno - zjadane z pitą lub bułką czy bagietką. Danie w każdej postaci można posypać kuminem mielonym na talerzu dla lepszego smaku i trawienia. Lekkie danie niesłychanie.

Inne odmiany mnezele, które warto wypróbować - z bakłażanów z kolendrą, z dodatkiem mięsa, z kalafiora, z ziemniaków. Jako danie bezmięsne jest oczywiście daniem wegetariańskim / wegańskim.

Saha ła hana!
Smacznego :)


Opinie o produkcie (0)

Newsletter - zapisz się! Weź 5% rabatu.
Nowości, promocje, nowe przepisy prosto do twojej skrzynki e-mail. Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać 5% rabatu na następne zakupy. (Nie zapomnij potwierdzić linka w otrzymanej wiadomości).
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium