Kiedy wyślemy Twoją paczkę?

PROSZĘ PRZECZYTAJ:

Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do piątku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy w sobotę rano, pakujemy w weekend i wysyłamy w poniedziałek. Zamówienia złożone po piątku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następną sobotę.

Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia. 

Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.

>PRZEPIS< Mloukhieh, molokheya, mulukhiya... z kurczakiem

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
Cena netto: 0,01 zł
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Mlokhieh (Mloukhieh, molokheya, mulukhiya) 

to daleki kuzyn szpinaku. Po łacinie - Corchorus Corchorus L. W kuchni bliskowschodniej (głównie w Egipcie, Libanie, Syrii) bardzo popularna jest potrawa w oparciu o mloukhieh i tak samo się nazywająca. W zależności od kuchni i tradycji mloukhieh ma formę bardziej płynną, niemalże jak zupa lub bardziej stałą. Do przygotowania dania używa się liści rośliny - świeże, zamrożone, suszone, suszone sproszkowane czy konserwowane. Do tego mięso z królika, kurczaka czy inne ulubione. Cebula, czosnek, pomidory. I przyprawy. Co kraj to mloukhieh :)

My zjedliśmy z jasnym grubym burgolem. Mloukhieh w naszej wersji świetnie będzie smakowało z ryżem czy chlebem. 

 

Mloukhieh po damasceńsku wg cioci Amine 

 
- mięso kurczaka - pierś lub inne w ilości ulubionej (ja do mojego dania użyłam 1 kg mięsa z kurzęcych ud)
- dwie duże cebule pokrojone w piórka
- 4-5 dużych ząbków czosnku utłuczonych w moździerzu z łyżeczką soli na pastę
- puszka pomidorów lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- duża czubata łyżka masła klarowanego
- ulubione przyprawy do mięsa
 
Zawartość puszki z mloukhieh wyłożyć na sito, przelać wodą i odsączyć.
 
Mięso pokroić w niewielkie kawałki. W misce wymieszać z ulubioną przyprawą (ja użyłam przyprawy sojok, którą ostatnio dość mocno eksploatuję w kuchni, tu się sprawdziła świetnie). Odstawić na pół godziny.
 
W brytfannie lub na dużej patelni rozgrzać masło klarowane i porcjami obsmażać mięso do uzyskania złotego koloru. Dołożyć cebulę i smażyć składniki na sporym ogniu mieszając. 
Dodać czosnek i chwilę razem smażyć, by czosnek wyraźnie oddał swój aromat. Dodać pomidory (rozdrobnione widelcem) lub pastę (rozmieszaną z połową szklanki wody).  Do obłędnie już pachnących składników dodać odsączone mloukhieh. Można wcześniej liście pokroić na mniejsze kawałki. Ja wolałam takie nie pokrojone. 
Dokładnie wymieszać całą potrawę. Jeśli jest zbyt sucha dolać wody. Dusić na niewielkim ogniu do wymieszania smaków i aromatów, ok. 15-20 min. Dosolić do smaku, można użyć czarnego pieprzu. Mloukhieh konserwowe jest dość kwaśne więc nie ma potrzeby dodatkowo zakwaszać dania. W przypadku wykorzystania mloukhieh suszonego wskazany jest dodatek soku z cytryny. 
 
1 szklankę kaszy burgul jasnej grubej przyprażyć na łyżce masła klarowanego. Zalać 1 i 3/4 szklanki wrzątku, posolić, zawrzeć, przykryć i pozwolić kaszy dojść na sypko na maleńkim ogniu przez 20 min.
 
Gorące mloukhieh podawać na kaszy (lub ryżu). Można wzbogacić smak przez posypanie całości uprażonymi orzeszkami pinii.
 

 

Opinie o produkcie (0)

Newsletter - zapisz się! Weź 5% rabatu.
Nowości, promocje, nowe przepisy prosto do twojej skrzynki e-mail. Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać 5% rabatu na następne zakupy. (Nie zapomnij potwierdzić linka w otrzymanej wiadomości).
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium