Kiedy wyślemy Twoją paczkę?
PROSZĘ PRZECZYTAJ:
Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.
Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia.
Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.
>PRZEPIS< Makloubeh, czyli danie do góry nogami w wersji wegetariańskiej.
Opis
Makloubeh wymawia się jako Mak-loo-ba lub Mak-loo-beh, jednak w libańskim języku potocznym wymawia się go jako Mahlube (mah-loo-beh). Ta wymowa jest różna w różnych regionach Bliskiego Wschodu.
To aromatyczne danie arabskie można znaleźć w krajach takich jak Palestyna, Jordania, Syria, Liban, Irak i tak dalej. Tradycyjna Maqluba składa się z warstw zarumienionego mięsa (zwykle z kurczaka, jagnięciny lub mielonej wołowiny), warzyw, ryżu, a całość posypana jest brązowymi orzechami, takimi jak orzeszki pinii i migdały.
Przygotowanie wegańskiego makloubeh jest łatwiejsze niż przygotowanie tradycyjnej wersji mięsnej, ponieważ zajmuje znacznie mniej czasu niż wersja mięsna.
Potrzebne produkty
2 bakłażany
2 cebule
2 marchewki
1 główka czosnku
2 ziemniaki
2 szklanki ryżu basmati przepłukanego wodą
pół opakowania mieszanki przypraw do makloubeh
Sól
ok. 1,5 l bulionu warzywnego
natka pietruszki
(opcjonalnie) pęczek świeżej kolendry
Przygotowanie warzyw
Krok 1 - Pokrój wybrane warzywa w plastry, kawałki. Obtocz bakłażana, ziemniaki, marchewkę i paprykę w 1 łyżce oliwy i umieść na blasze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200C przez 30 minut, aż lekko się zarumieni.
Cebulę pokrój w grube plastry, a czosnek obierz i odłóż na bok.
Przygotowanie ryżu
Krok 2 - W misce wymieszaj ryż, 1 łyżkę oliwy z oliwek i mieszankę przyprawy do makloubeh. Odłóż na bok.
Przygotowanie orzechów
Krok 3 - Rozgrzej 1 łyżkę oleju w rondlu i upraż orzeszki pinii i posiekane migdały (najlepiej zrób to podczas gotowania maqlouby).
Krok 4 - Posmaruj garnek oliwą z oliwek i zacznij układać warzywa. Najlepiej najpierw ułożyć bakłażana, potem ziemniaka, paprykę i marchewkę wypełniając luki. Następnie ułóż warstwę cebuli i posyp czosnkiem na wierzchu. (Tutaj daj się ponieść fantazji, możesz tworzyć dowolne kompozycje warzywne)
Krok 5 – Przykryj warzywa równą warstwą lekko ubitego ryżu, który przygotowany został wcześniej upewniając się, że warzywa są całkowicie przykryte. Ostrożnie i powoli wlewaj wywar warzywny na zawartość. Przykryj pokrywką.
Krok 6 - Doprowadź do lekkiego wrzenia na średnim ogniu przez 5 minut, następnie zmniejsz ogień na niski i gotuj przez 15 minut. Zdejmij garnek z ognia, nie otwieraj pokrywy, pozostaw Maklubę na 10 minut, żeby "odpoczęła".
Krok 7 - Otwórz garnek i połóż na nim duży talerz lub półmisek. Odwróć wszystko do góry nogami i pozostaw na 10 minut, a następnie powoli podnieś garnek, aby odsłonić makloubę. Udekoruj brązowymi orzechami i natką pietruszki. Podawaj na ciepło.
Smacznego! Sahha!