Kiedy wyślemy Twoją paczkę?

PROSZĘ PRZECZYTAJ:

Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.

Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia. 

Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.

>PRZEPIS< Maamoul (mamul, maamoul) - arabskie ciasteczka z nadzieniem

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Ciasteczko ma'amoul - ciasteczko symbol. Otwartości, pojednania, ekumenizmu. Tradycyjnie pieczone w czasie Ramadanu przez Muzułmanów, na Wielkanoc przez Chrześcijan, na Święto Pesach przez społeczność żydowską. Zakończenie Ramadanu, muzułmańskiego postu - Święto Eid Al Fitr  to czas spotkań w gronie rodziny i spożywania wspólnego posiłku. Na stole znajduje się wiele pyszności, m.in. słodycze przygotowywane specjalnie na ten czas. Np. ciasteczka ma'amoul.

Do ich przygotowania potrzebna jest tradycyjna foremka taabeh, ręcznie wykonana z drewna.
Zwyczajowo gospodynie przygotowują trzy rodzaje ciasteczek z różnymi nadzieniami. Z pastą z daktyli, z orzechami włoskimi, z orzechami pistacjowymi. Każdy rodzaj ciasteczka ma inny kształt.

Przepisów na ciasto na ma'amoule jest wiele. Sama wypróbowałam kilka, a dziś przygotowałam ciasteczka z przepisu (chyba ulubionego) znalezionego na jednej ze stron z libańskimi przepisami (niestety nie pamiętam z której... został tylko dokument w komputerze z zapisanym przepisem...). Przepis prosty, szybki w wykonaniu, gwarantujący powodzenie wypieku.


Składniki
na ok. 40 ciasteczek

Nadzienie daktylowe

Nadzienie orzechowe (pistacjowe)

  • ok. 200 g drobniutko posiekanych orzechów (pistacji)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek wody różanej

Ciasto

Przygotowanie

Nadzienie daktylowe
Daktyle zmielić lub bardzo drobno posiekać. Lub dla wygody skorzystać z pasty daktylowej. Dodać olej, przyprawy, sezam. Zagnieść jednolitą masę, z której przygotować kuleczki wielkości większego orzecha laskowego.

Nadzienie orzechowe (pistacjowe)
Wymieszać drobno posiekane orzechy (pistacje) z cukrem i wodą różaną.

Ciasto
W misce robota lub dużej misce wymieszać mąkę, semolinę, cukier, mahlep. W garnuszku na wolnym ogniu zagotować mleko z masłem. Przelać gorącą mleczno-maślaną mieszankę do miski i wybijać drewnianą łychą albo maszyną do wyrabiania ciasta aż do przestygnięcia ciasta. Na koniec dodać wodę z kwiatów pomarańczy. Ciasto będzie miało nieco ziarnistą strukturę ale swobodnie da się zagnieść w kulę. Przykryć ściereczka i pozostawić na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc. W tym czasie semolina napęcznieje i ciasto będzie bardziej plastyczne. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zagniatać przez około 5 minut.

Wyrobione, plastyczne ciasto podzielić na 3-4 części, z jednej ulepić kulki wielkości orzecha laskowego (lub mniejsze, jeśli foremka jest mała). Resztę ciasta przykryć ściereczką i wyciągać spod niej aż do wykończenia ciasta.
Na desce rozpłaszczyć kulkę ciasta, włożyć w nią kulkę nadzienia z daktyli, zalepić. Włożyć do foremki, wgnieść palcami. Odwrócić foremkę i energicznie uderzając jej dalszą częścią o deskę wyjąć ciasteczko z foremki (ciasteczko wypadnie).
W przypadku nieco bardziej sypkiego nadzienia z orzechów można w dłoni, w placuszku ciasta  uformować wgłębienie, w które wkładamy łyżeczkę orzechów i zlepiamy. Do foremki, ugnieść, uderzyć foremką, ciasteczko wyleci.

Ciasteczka układać na wyłożonych papierem blaszkach, (ciasteczka nie rosną, więc można je układać dość ciasno), włożyć do piekarnika, piec w temperaturze 180 st. C ok. 20 minut do zrumienienia ma'amouli. Wystudzić, posypać cukrem pudrem, zajadać. Można obdzielić bliskich :)

Tak przygotowane ciasteczka można przechowywać w szczelnym pudełku lub puszce nawet miesiąc (jeśli jeszcze jakieś zostaną;)


Saha ła hana!
Smacznego

Opinie o produkcie (0)

Inni klienci kupili również
Newsletter - zapisz się! Weź 5% rabatu.
Nowości, promocje, nowe przepisy prosto do twojej skrzynki e-mail. Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać 5% rabatu na następne zakupy. (Nie zapomnij potwierdzić linka w otrzymanej wiadomości).
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl