Kiedy wyślemy Twoją paczkę?
PROSZĘ PRZECZYTAJ:
Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.
Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia.
Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.
>PRZEPIS< Kusa mahszi (kousa mahshi) - kabaczki faszerowane w sosie pomidorowym z miętą
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Warzywa faszerowane to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej. Mahszi znane są również w kuchni bałkańskiej, cypryjskiej, śródziemnomorskiej. Mahszi można można przygotować z różnych warzyw - lubimy faszerowane papryki, lubimy faszerowane pomidory z grubą skórką. Możemy faszerować bakłażany i cebule. Albo ziemniaki. Jebra (dolma) to faszerowane liście winorośli. Zdrowe smaczne dania - doskonałe źródło zdrowia w kuchni. Odpowiednie również dla wegetarian - wystarczy zamiast mięsa do nadzienia dodać np. pokrojone pomidory lub posiekane wnętrze warzywa, które będziemy faszerować. Tu przepis na
- 12 małych kabaczków (lub mniej większych)
- 200-300 g mięsa mielonego (w zależności jak bardzo mięsne ma być nadzienie)
- 1 1/2 kubka ryżu o krótkich ziarnach (ja niezmiennie zakochana jestem w ryżu egipskim)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka melasy z granatów
- 1 łyżka przyprawy ras el hanout (można inną ulubioną)
- 1 szczypta mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie)
- 1 szczypta cynamonu (dla zwolenników tej przyprawy)
- 1-2 łyżeczki soli do smaku
- ok. 1 l. wody lub rosołu mięsnego lub warzywnego (może być z kostki rosołowej lub warzywnej)
- 1 duża puszka pomidorów (mogą być w całości lub rozdrobnione)
- 2 łyżki melasy z granatów
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka mięty suszonej
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- sól, pieprz do smaku