
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Salami z indyka w plastrach, 200 g
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 400 g
- Makaron Szarije, (sherije, sharije, szerije, vermiczeli)) 500 g
- Pestki melona super prażone Al-Samir, 300 g
- Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, 250 ml
- Harrisa (Le Phare Du Cap Bon) Ostra pasta paprykowa, 135 g
- Kiełbaski drobiowe, parówki, halal 400 g
- Salami z indyka i wołowiny, 400 g SUNTAT
- Gotowany bobik po egipsku (Ful, Foul Medammas), 400 g
>PRZEPIS< Kusa mahszi (kousa mahshi) - kabaczki faszerowane w sosie pomidorowym z miętą





Opis
Warzywa faszerowane to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej. Mahszi znane są również w kuchni bałkańskiej, cypryjskiej, śródziemnomorskiej. Mahszi można można przygotować z różnych warzyw - lubimy faszerowane papryki, lubimy faszerowane pomidory z grubą skórką. Możemy faszerować bakłażany i cebule. Albo ziemniaki. Jebra (dolma) to faszerowane liście winorośli. Zdrowe smaczne dania - doskonałe źródło zdrowia w kuchni. Odpowiednie również dla wegetarian - wystarczy zamiast mięsa do nadzienia dodać np. pokrojone pomidory lub posiekane wnętrze warzywa, które będziemy faszerować. Tu przepis na
- 12 małych kabaczków (lub mniej większych)
- 200-300 g mięsa mielonego (w zależności jak bardzo mięsne ma być nadzienie)
- 1 1/2 kubka ryżu o krótkich ziarnach (ja niezmiennie zakochana jestem w ryżu egipskim)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka melasy z granatów
- 1 łyżka przyprawy ras el hanout (można inną ulubioną)
- 1 szczypta mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie)
- 1 szczypta cynamonu (dla zwolenników tej przyprawy)
- 1-2 łyżeczki soli do smaku
- ok. 1 l. wody lub rosołu mięsnego lub warzywnego (może być z kostki rosołowej lub warzywnej)
- 1 duża puszka pomidorów (mogą być w całości lub rozdrobnione)
- 2 łyżki melasy z granatów
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka mięty suszonej
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- sól, pieprz do smaku