Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Biały ser do borek, 1500 g
Biały ser do borek, 1500 g
24,90 zł 22,90 zł
szt.
Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g
Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g
17,90 zł 15,90 zł
szt.
Papryczki konserwowe, pikle paprykowe, 600g
Papryczki konserwowe, pikle paprykowe, 600g
16,90 zł 13,90 zł
szt.
Melasa z daktyli, Dbs 450 g BASRA
Melasa z daktyli, Dbs 450 g BASRA
19,90 zł 17,90 zł
szt.
Falafel - mieszanka. 2 x 175 gr + gratis
Falafel - mieszanka. 2 x 175 gr + gratis
22,90 zł 19,90 zł
szt.
Herbata cejlońska Alwazah 400g
Herbata cejlońska Alwazah 400g
31,90 zł 29,90 zł
szt.
Konfitura z czarnej morwy damasceńskiej, Durra 430 g
Konfitura z czarnej morwy damasceńskiej, Durra 430 g
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Herbata Zielona DoGhazal, w liściach, 500 g
Herbata Zielona DoGhazal, w liściach, 500 g
33,90 zł 31,90 zł
szt.
Yerba mate Kharta Khadra 230 g
Yerba mate Kharta Khadra 230 g
12,90 zł 9,90 zł
szt.
Dzikie ogórki konserwowe Khater,  2900 g
Dzikie ogórki konserwowe Khater, 2900 g
46,90 zł 43,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Kusa mahszi (kousa mahshi) - kabaczki faszerowane w sosie pomidorowym z miętą

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Warzywa faszerowane to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej. Mahszi znane są również w kuchni bałkańskiej, cypryjskiej, śródziemnomorskiej. Mahszi można można przygotować z różnych warzyw - lubimy faszerowane papryki, lubimy faszerowane pomidory z grubą skórką. Możemy faszerować bakłażany i cebule. Albo ziemniaki. Jebra (dolma) to faszerowane liście winorośli. Zdrowe smaczne dania - doskonałe źródło zdrowia w kuchni. Odpowiednie również dla wegetarian - wystarczy zamiast mięsa do nadzienia dodać np. pokrojone pomidory lub posiekane wnętrze warzywa, które będziemy faszerować. Tu przepis na

Faszerowane kabaczki w sosie pomidorowym z miętą

Składniki:
na 4-5 osób
  • 12 małych kabaczków (lub mniej większych) 
  • 200-300 g mięsa mielonego (w zależności jak bardzo mięsne ma być nadzienie)
  • 1 1/2 kubka ryżu o krótkich ziarnach (ja niezmiennie zakochana jestem w ryżu egipskim)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka melasy z granatów
  • 1 łyżka przyprawy ras el hanout (można inną ulubioną)
  • 1 szczypta mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie)
  • 1 szczypta cynamonu (dla zwolenników tej przyprawy)
  • 1-2 łyżeczki soli do smaku
Na sos
  • ok. 1 l. wody lub rosołu mięsnego lub warzywnego (może być z kostki rosołowej lub warzywnej)
  • 1 duża puszka pomidorów (mogą być w całości lub rozdrobnione)
  • 2 łyżki melasy z granatów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mięty suszonej
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Ryż przepłukać na sicie, wsypać do miseczki i zalać wrzącą wodą tak, by ziarenka były przykryte. Odstawić na 1-2 godziny. W tym czasie można zmieniać wodę wypłukując skrobię z ryżu.

Kabaczki umyć, osuszyć, odciąć końcówki od strony kwiatu. Nożem, łyżeczką lub przyrządem do wydrążania warzyw (w naszym domu zwanym dziugaczką;) wydrążyć warzywa. Ostrożnie, by nie przebić ścianek, a pozostawić 2-3 mm ich grubości. Wydrążone* warzywa opłukać, odłożyć do obcieknięcia.

Mięso mielone wymieszać z namoczonym ryżem, przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem, melasą z granatów. Wymieszać dla dokładnego połączenia się składników.
Każdy kabaczek nadziewać łyżeczką lub... palcami, co w przypadku małych kabaczków jest wygodniejsze. Nadzienie nie może być bardzo mocno ubite i powinno być poniżej ok. 1 cm końca warzywa, by sos miał miejsce na wpłynięcie do wnętrza i ryż na pęcznienie w czasie gotowania. Jeśli zbyt mocno ubijemy wnętrze kabaczka, po ugotowaniu nadzienie będzie suche a ryż twardawy.
W sporym garnku zagotować wodę (wywar), dodać posiekane lub zmiksowane pomidory z puszki, przyprawy (oprócz mięty i czosnku) i sól, jeśli wywar nie był słony. Zagotować. 
Włożyć nafaszerowane kabaczki, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. pół godziny na wolnym ogniu. Dodać zmiażdżony czosnek, miętę i gotować jeszcze 5 minut. Dosolić i doprawić do smaku.
Podawać gorące jako danie główne. Kusa mahszi też bardzo dobrze smakują podawane w temperaturze pokojowej jako przystawka. Aromat duszonych warzyw, pomidorów z sosu, czosnku i orzeźwiający dodatek mięty sprawia, że obok tego dania nie można przejść obojętnie :)

A ponieważ miałam trochę więcej farszu niż było potrzebne do faszerowania kabaczków nafaszerowałam również paprykę czerwoną, paprykę zieloną i pomidora. Wszystko było bardzo pyszne. Zjedliśmy na ciepłą kolację.

Saha ła hana!
Smacznego :)



Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl