Zarejestruj się i...
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate
Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Pestki słonecznika prażone i solone, Meray, 150 g
Pestki słonecznika prażone i solone, Meray, 150 g
11,90 zł 9,90 zł
szt.
Labneh - kulki serowe w oliwie, 640 g
Labneh - kulki serowe w oliwie, 640 g
35,90 zł 31,90 zł
szt.
Pestki słonecznika prażone i solone, Meray, 300 g
Pestki słonecznika prażone i solone, Meray, 300 g
19,90 zł 14,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 16 kg
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 16 kg
420,00 zł 380,00 zł
szt.
Rzepa konserwowana, kiszonka krojona, 2800g
Rzepa konserwowana, kiszonka krojona, 2800g
46,90 zł 44,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 800 g
Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 800 g
34,90 zł 24,90 zł
szt.
Konfitura różana, 430 g
Konfitura różana, 430 g
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Szklaneczki do herbaty 115 ml. Komplet 12 szt.
Szklaneczki do herbaty 115 ml. Komplet 12 szt.
35,90 zł 24,90 zł
szt.
Ogórki konserwowane tzw. syryjskie, Khater, 2800 g
Ogórki konserwowane tzw. syryjskie, Khater, 2800 g
46,90 zł 43,90 zł
szt.
Ryż egipski biały, 0,9 kg
Ryż egipski biały, 0,9 kg
14,90 zł 12,90 zł
szt.
Semolina drobna (Smeed), 1 kg
Semolina drobna (Smeed), 1 kg
14,90 zł 12,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Kusa mahszi (kousa mahshi) - kabaczki faszerowane w sosie pomidorowym z miętą

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Warzywa faszerowane to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej. Mahszi znane są również w kuchni bałkańskiej, cypryjskiej, śródziemnomorskiej. Mahszi można można przygotować z różnych warzyw - lubimy faszerowane papryki, lubimy faszerowane pomidory z grubą skórką. Możemy faszerować bakłażany i cebule. Albo ziemniaki. Jebra (dolma) to faszerowane liście winorośli. Zdrowe smaczne dania - doskonałe źródło zdrowia w kuchni. Odpowiednie również dla wegetarian - wystarczy zamiast mięsa do nadzienia dodać np. pokrojone pomidory lub posiekane wnętrze warzywa, które będziemy faszerować. Tu przepis na

Faszerowane kabaczki w sosie pomidorowym z miętą

Składniki:
na 4-5 osób
  • 12 małych kabaczków (lub mniej większych) 
  • 200-300 g mięsa mielonego (w zależności jak bardzo mięsne ma być nadzienie)
  • 1 1/2 kubka ryżu o krótkich ziarnach (ja niezmiennie zakochana jestem w ryżu egipskim)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka melasy z granatów
  • 1 łyżka przyprawy ras el hanout (można inną ulubioną)
  • 1 szczypta mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie)
  • 1 szczypta cynamonu (dla zwolenników tej przyprawy)
  • 1-2 łyżeczki soli do smaku
Na sos
  • ok. 1 l. wody lub rosołu mięsnego lub warzywnego (może być z kostki rosołowej lub warzywnej)
  • 1 duża puszka pomidorów (mogą być w całości lub rozdrobnione)
  • 2 łyżki melasy z granatów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mięty suszonej
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Ryż przepłukać na sicie, wsypać do miseczki i zalać wrzącą wodą tak, by ziarenka były przykryte. Odstawić na 1-2 godziny. W tym czasie można zmieniać wodę wypłukując skrobię z ryżu.

Kabaczki umyć, osuszyć, odciąć końcówki od strony kwiatu. Nożem, łyżeczką lub przyrządem do wydrążania warzyw (w naszym domu zwanym dziugaczką;) wydrążyć warzywa. Ostrożnie, by nie przebić ścianek, a pozostawić 2-3 mm ich grubości. Wydrążone* warzywa opłukać, odłożyć do obcieknięcia.

Mięso mielone wymieszać z namoczonym ryżem, przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem, melasą z granatów. Wymieszać dla dokładnego połączenia się składników.
Każdy kabaczek nadziewać łyżeczką lub... palcami, co w przypadku małych kabaczków jest wygodniejsze. Nadzienie nie może być bardzo mocno ubite i powinno być poniżej ok. 1 cm końca warzywa, by sos miał miejsce na wpłynięcie do wnętrza i ryż na pęcznienie w czasie gotowania. Jeśli zbyt mocno ubijemy wnętrze kabaczka, po ugotowaniu nadzienie będzie suche a ryż twardawy.
W sporym garnku zagotować wodę (wywar), dodać posiekane lub zmiksowane pomidory z puszki, przyprawy (oprócz mięty i czosnku) i sól, jeśli wywar nie był słony. Zagotować. 
Włożyć nafaszerowane kabaczki, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. pół godziny na wolnym ogniu. Dodać zmiażdżony czosnek, miętę i gotować jeszcze 5 minut. Dosolić i doprawić do smaku.
Podawać gorące jako danie główne. Kusa mahszi też bardzo dobrze smakują podawane w temperaturze pokojowej jako przystawka. Aromat duszonych warzyw, pomidorów z sosu, czosnku i orzeźwiający dodatek mięty sprawia, że obok tego dania nie można przejść obojętnie :)

A ponieważ miałam trochę więcej farszu niż było potrzebne do faszerowania kabaczków nafaszerowałam również paprykę czerwoną, paprykę zieloną i pomidora. Wszystko było bardzo pyszne. Zjedliśmy na ciepłą kolację.

Saha ła hana!
Smacznego :)



Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl