Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Woda różana, 250 ml
Woda różana, 250 ml
9,90 zł 6,93 zł
szt.
Herbata Ahmad z kardamonem, liściasta, 500 g
Herbata Ahmad z kardamonem, liściasta, 500 g
33,90 zł 29,90 zł
szt.
Herbata cejlońska, 1000 g
Herbata cejlońska, 1000 g
49,00 zł 44,90 zł
szt.
Herbata cejlońska Horsehead, 160 g
Herbata cejlońska Horsehead, 160 g
22,90 zł 18,90 zł
szt.
Pistacje, orzechy pistacjowe niesolone, łuskane, 500 g
Pistacje, orzechy pistacjowe niesolone, łuskane, 500 g
83,90 zł 76,90 zł
szt.
Woda z kwiatów pomarańczy, 250 ml
Woda z kwiatów pomarańczy, 250 ml
9,90 zł 6,93 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Al Salam, 1000 gr
Zatar (Zaatar) Al Salam, 1000 gr
35,90 zł 30,51 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Al Salam, 500 gr
Zatar (Zaatar) Al Salam, 500 gr
17,90 zł 15,21 zł
szt.

Produkty z oferty Hit dnia!

HIT DNIA w atrakcyjnej cenie -30%!

>PRZEPIS< Kibbe. Mięsno-burgolowe kulki nadziewane mięsem i pinią

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Kibbe. Mięsno-burgolowe kulki nadziewane mięsem i pinią

Kibbe - tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej z ciasta burgolowo-mięsnego nadziewane mięsem z orzeszkami pinii. 

 
Proporcja na ok. 10 kibbe. Dla większej ilości należy odpowiednio zwiększyć ilości produktów.
 
Ciasto

Nadzienie mięsne 

  • 10 dag mielonego mięsa wołowego (lub baraniego)
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 łyżki orzechów pinii
  • 1łyżeczka przyprawy do kibbe*
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia
Przygotowanie
 
Kaszę burgol zalać w miseczce letnią wodą do napęcznienia. Odstawić na ok. 1/2 godz. po czym dobrze odsączyć na sicie.
Do malaksera wkładać porcjami mięso, kaszę, cebulę i przyprawy i miksować nożami do uzyskania jednolitej masy. Masa powinna mieć konsystencję ciasta, z którego można ulepić kształt. Jeśli będzie zbyt mało kleista, można dodać nieco wody.
 
Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia i uprażyć na złoto orzeszki pinii. Zebrać do miseczki i odstawić. Na patelnię wyłożyć mięso, rozgnieść dobrze szpatułką albo widelcem, by nie było zbite. Dodać przyprawy. Smażyć ok. 10 min. często mieszając. Dodać cebulę i smażyć całość aż cebula będzie miękka. Dodać orzeszki pinii. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Zdjąć z ognia. Przestudzić.
 
Z ciasta oderwać kawałek wielkości dużego orzecha włoskiego lub nieco większe, lepić upepić podłużny kształt, zrobić w nim otwór na nadzienie zostawiając cienkie ścianki z ciasta. W otwór do nadziewania wkładać łyżeczkę lub dwie nadzienia mięsnego, zamknąć, zalepić i ukształtować coś w rodzaju kropli wody - z dziubkiem na jednym z końców. 
Na patelni lub w rondlu rozgrzać taką ilość tłuszczu by kibbe były porządnie w nim zanurzone podczas smażenia. Smażyć na średnim ogniu po obu stronach do zarumienienia. 
Podawać gorące z jogurtem, z sałatką. Bardzo dobrze smakują również na zimno.

Opis potawy i sposób przygotowania kibbe również na naszym blogu: 

http://arabskiesmaki.blogspot.com/2012/02/kibbe-miesno-burgolowe-kulki-nadziewane.html

Smacznego:)

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl