
- Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 400 g
- Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Miseczka gliniana do zapiekania
- Ciasteczko mamoul (mamul) z daktylami, 21g
- Salami z indyka w plastrach, 200 g
- Mariamija (mariamije) 50g
- Łubin słodki, 0,9 kg
- Woda różana, 500 ml
- Woda różana, 250 ml
>PRZEPIS< Jogurt z ogórkiem
Dostępność:
Smacznego :)
Ocena:
0





Producent:
Arabskie smaki i aromaty
Opis
Jogurt z ogórkiem
Jogurt z ogórkiem, danie przypominające nieco naszą mizerię, można jeść bez dodatków jako sałatkę lub chłodnik, można traktować jako dip do maczania chleba lub warzyw albo podawać jako dodatek do ryżu, kanapek czy dań mięsnych. Wszystko zależy od konsystencji przygotowanej potrawy.
Danie to najlepiej smakuje nam z miętą świeżą bądź suszoną i czosnkiem oraz dymką.
- 1 duży kubek jugurtu naturalnego (polecamy oryginalny turecki lub jogurt bałkański)
- 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku
- 1 duża łyżka pasty tahini
- 1 średni ogórek umyty, ze skórką
- 1 łyżeczka suszonej mięty zielonej
- mały pęczek dymki
- sól do smaku
Pokrój ogórek w drobną kostkę, dodaj do jogurtu z pozostałymi składnikami. Wymieszaj do postaci jednolitego sosu, dopraw solą do smaku.
Opinie o produkcie (0)
