Kiedy wyślemy Twoją paczkę?

PROSZĘ PRZECZYTAJ:

Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do piątku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy w sobotę rano, pakujemy w weekend i wysyłamy w poniedziałek. Zamówienia złożone po piątku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następną sobotę.

Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia. 

Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.

>PRZEPIS< Jebra, يبرق czyli faszerowane liście winogron (yebra, dolma, jalunżi)

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
Cena netto: 0,01 zł
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Jebra, يبرق czyli faszerowane liście winogron (yebra, dolma, jalunżi)
 
Jebra, yabrak - maleńkie, ciemnozielone zawiniątka w kształcie wałeczków. Mini gołąbki faszerowane ryżem, mięsem, ryżem z warzywami, ryżem z mięsem. Liść kapusty zastąpiony liściem winorośli. Pyszna przekąska na ciepło i na zimno. Konieczny dodatek soku z cytryny lub limonki nadający jebra charakteru.
 
Przygotowanie jebra wymaga nieco cierpliwości ale jaki efekt! Kolejne danie jakże charakterystyczne dla arabskiej kuchni (ale również doskonale znane i lubiane w kuchni greckiej czy ormiańskiej).
 
Latem możemy skorzystać ze świeżych liści winorośli. Poza sezonem wygodnie jest przygotowywać jebra z liści gotowych do użycia i dostępnych np. na tackach czy w słoikach. Takie gotowe liście ze słoika odsączamy z zalewy. Liście na tacce w próżniowym opakowaniu są gotowe od użycia bezpośrednio po wyjęciu w opakowania.

Do przygotowania ok. 60 szt. jebra faszerowanego ryżem z mięsem potrzebne będą
 
200 g mięsa mielonego
100 g ryżu - polecamy pyszny egipski o krótkich ziarnach
ok. 250 g liści winogron (na tacce, konserwowanych w słoiku czy świeżych)
1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa - my lubimy ras el hanout, może być "7 przypraw", do kabseh, do kafty
sól, pieprz
1 średnia cebulka drobno pokrojona
1/2 łyżki masła klarowanego lub łyżka oleju
2 ząbki czosnku

W rondlu czy na większej patelni, na maśle lub oleju, zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i przyprawy. Przysmażyć na większym ogniu mieszając, a następnie chwilę podusić. Dodać opłukany ryż, wyrównać łyżką powierzchnię i dodać tyle wody, by składniki mieszanki mięsno ryżowej nie były suche, a mieszanka miała lekko wilgotną strukturę odpowiednią do zawijania w liście winogron. Zbyt sucha będzie się rozpadać, zbyt wilgotna rozpłynie na liściu i niemożliwe będzie zawinięcie ładnego pakiecika. Mięso z ryżem pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia (już nie gotujemy). Przygotowujemy rondel lub garnek do gotowania jebra - dno garnka wykładamy liśćmi winogron.

A teraz zabawa - zawijanie farszu w liście do postaci minigołąbków. Nic trudnego - najważniesze by robić to powoli, dokładnie, mocno zawijając farsz w liść, by jebra miało zwartą strukturę i się nie rozpadło. Instrukcja na zdjęciu. Nie ma potrzeby zawijania nitką czy spinania wykałaczką. Przygotowane jebra układamy ciasno warstwami w garnku.
Zalewamy wodą lekko przykrywając ostatnią warstwę zawijańców. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Jeśli używamy liści gotowych (tacka lub słoik) nie ma potrzeby solenia wywaru. Jeśli jebra zawijamy w świeże liście winorośli, wywar należy posolić.
Gotujemy 15-20 min. aż zmięknie ryż w nadzieniu. Wyjmujemy delikatnie na półmisek. Jebra podajemy z cząstkami cytryny, przed podaniem polane sokiem z cytryny. W krajach arabskich do jebra podaje się osobno w miseczce mieszankę do maczania zawiniątek - sok z cytryny wymieszany z solą i zmiażdżonym w moździerzu czosnkiem. Pyszności :)
Saha ła hana!
Smacznego :)

Opinie o produkcie (0)

Inni klienci kupili również
Ser Puck, Puck cheese, 500 g
Ser Puck, Puck cheese, 500 g
21,90 zł 20,47 zł
szt.
Ciasto fillo, filo, phylo, baza do dań, 480 g
Ciasto fillo, filo, phylo, baza do dań, 480 g
16,90 zł 15,79 zł
szt.
Liście winogron całe rolowane, konserwowane, 850 g
Liście winogron całe rolowane, konserwowane, 850 g
22,90 zł 21,40 zł
szt.
Oliwa z oliwek Hayat, 1 l
Oliwa z oliwek Hayat, 1 l
28,90 zł 27,01 zł
szt.
Kumin mielony, 250 g
Kumin mielony, 250 g
21,90 zł 20,47 zł
szt.
Przyprawa do sera owczego 30 g
Przyprawa do sera owczego 30 g
5,20 zł 4,86 zł
szt.
Ciasteczka mamoul ( (maamoul, mamul, maamul) z daktylami, 24 szt.
Ciasteczka mamoul ( (maamoul, mamul, maamul) z daktylami, 24 szt.
18,90 zł 17,66 zł

Ramadan 2021

Newsletter - zapisz się! Weź 5% rabatu.
Nowości, promocje, nowe przepisy prosto do twojej skrzynki e-mail. Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać 5% rabatu na następne zakupy. (Nie zapomnij potwierdzić linka w otrzymanej wiadomości).
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium