Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate
Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Masło klarowane roślinne, produkt wegetariański
Masło klarowane roślinne, produkt wegetariański
18,90 zł 14,90 zł
szt.
Cieciorka (ciecierzyca, groch włoski), 0,9 kg
Cieciorka (ciecierzyca, groch włoski), 0,9 kg
19,90 zł 16,90 zł
szt.
Czajnik do parzenia herbaty, poj. 0,75 l
Czajnik do parzenia herbaty, poj. 0,75 l
39,90 zł 36,90 zł
szt.
Miseczka z melaminy ∅ 16 cm
Miseczka z melaminy ∅ 16 cm
7,90 zł 6,50 zł
szt.
Herbata cejlońska z kardamonem, Alwazah 400g
Herbata cejlońska z kardamonem, Alwazah 400g
31,90 zł 19,90 zł
Daktyle suszone ZAHDI, 500 g
Daktyle suszone ZAHDI, 500 g
19,90 zł 14,90 zł
szt.
Mloukhieh, mlukije, Abido 200 g
Mloukhieh, mlukije, Abido 200 g
16,90 zł 14,90 zł
szt.
Labneh - kulki serowe z papryką, w oliwie, 640 g
Labneh - kulki serowe z papryką, w oliwie, 640 g
35,90 zł 32,90 zł
szt.
Labneh - kulki serowe z miętą w oliwie, 640 g
Labneh - kulki serowe z miętą w oliwie, 640 g
35,90 zł 32,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Jebra, يبرق czyli faszerowane liście winogron (yebra, dolma, jalunżi)

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Jebra, يبرق czyli faszerowane liście winogron (yebra, dolma, jalunżi)
 
Jebra, yabrak - maleńkie, ciemnozielone zawiniątka w kształcie wałeczków. Mini gołąbki faszerowane ryżem, mięsem, ryżem z warzywami, ryżem z mięsem. Liść kapusty zastąpiony liściem winorośli. Pyszna przekąska na ciepło i na zimno. Konieczny dodatek soku z cytryny lub limonki nadający jebra charakteru.
 
Przygotowanie jebra wymaga nieco cierpliwości ale jaki efekt! Kolejne danie jakże charakterystyczne dla arabskiej kuchni (ale również doskonale znane i lubiane w kuchni greckiej czy ormiańskiej).
 
Latem możemy skorzystać ze świeżych liści winorośli. Poza sezonem wygodnie jest przygotowywać jebra z liści gotowych do użycia i dostępnych np. na tackach czy w słoikach. Takie gotowe liście ze słoika odsączamy z zalewy. Liście na tacce w próżniowym opakowaniu są gotowe od użycia bezpośrednio po wyjęciu w opakowania.

Do przygotowania ok. 60 szt. jebra faszerowanego ryżem z mięsem potrzebne będą
 
200 g mięsa mielonego
100 g ryżu - polecamy pyszny egipski o krótkich ziarnach
ok. 250 g liści winogron (na tacce, konserwowanych w słoiku czy świeżych)
1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa - my lubimy ras el hanout, może być "7 przypraw", do kabseh, do kafty
sól, pieprz
1 średnia cebulka drobno pokrojona
1/2 łyżki masła klarowanego lub łyżka oleju
2 ząbki czosnku

W rondlu czy na większej patelni, na maśle lub oleju, zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i przyprawy. Przysmażyć na większym ogniu mieszając, a następnie chwilę podusić. Dodać opłukany ryż, wyrównać łyżką powierzchnię i dodać tyle wody, by składniki mieszanki mięsno ryżowej nie były suche, a mieszanka miała lekko wilgotną strukturę odpowiednią do zawijania w liście winogron. Zbyt sucha będzie się rozpadać, zbyt wilgotna rozpłynie na liściu i niemożliwe będzie zawinięcie ładnego pakiecika. Mięso z ryżem pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia (już nie gotujemy). Przygotowujemy rondel lub garnek do gotowania jebra - dno garnka wykładamy liśćmi winogron.

A teraz zabawa - zawijanie farszu w liście do postaci minigołąbków. Nic trudnego - najważniesze by robić to powoli, dokładnie, mocno zawijając farsz w liść, by jebra miało zwartą strukturę i się nie rozpadło. Instrukcja na zdjęciu. Nie ma potrzeby zawijania nitką czy spinania wykałaczką. Przygotowane jebra układamy ciasno warstwami w garnku.
Zalewamy wodą lekko przykrywając ostatnią warstwę zawijańców. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Jeśli używamy liści gotowych (tacka lub słoik) nie ma potrzeby solenia wywaru. Jeśli jebra zawijamy w świeże liście winorośli, wywar należy posolić.
Gotujemy 15-20 min. aż zmięknie ryż w nadzieniu. Wyjmujemy delikatnie na półmisek. Jebra podajemy z cząstkami cytryny, przed podaniem polane sokiem z cytryny. W krajach arabskich do jebra podaje się osobno w miseczce mieszankę do maczania zawiniątek - sok z cytryny wymieszany z solą i zmiażdżonym w moździerzu czosnkiem. Pyszności :)
Saha ła hana!
Smacznego :)

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl