
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Salami z indyka w plastrach, 200 g
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 400 g
- Makaron Szarije, (sherije, sharije, szerije, vermiczeli)) 500 g
- Pestki melona super prażone Al-Samir, 300 g
- Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, 250 ml
- Harrisa (Le Phare Du Cap Bon) Ostra pasta paprykowa, 135 g
- Kiełbaski drobiowe, parówki, halal 400 g
- Salami z indyka i wołowiny, 400 g SUNTAT
- Gotowany bobik po egipsku (Ful, Foul Medammas), 400 g
>PRZEPIS< Herbata po hassańsku





Opis
Herbata po hassańsku
Nasz ulubiony napój. Duży czajnik gorącej herbaty stoi w kuchni i nęci aromatem. Słodka, aromatyczna, intensywna w smaku i kolorze. Doskonale łagodzi pragnienie. Po kilka szklaneczek wypijają nawet ortodoksyjni przeciwnicy słodzenia herbaty. Nie wysusza, doskonale rozgrzewa i pozytywnie nastraja. Smak i aromat tej herbaty łagodzi obyczaje ;)
Do czajniczka o poj. około 1,5 l wsyp 4 łyżki cukru (dla lubiących słodkie - 6 łyżek), dolej 2-3 łyżki zimnej wody. Potrząsając czajniczkiem wymieszaj. Postaw na średnim ogniu i uważnie, by cukier się nie przypalił, potrząsając czajniczkiem ugotuj jasnozłoty karmel. Zdejmij z ognia, zalej wodą do pełna. Nasyp czubatą łyżkę czarnej cejlońskiej herbaty liściastej. Jeśli lubisz - wsyp kilka rozgniecionych ziaren kardamonu. Od chwili zagotowania wody, gotuj na małym ogniu ok. 15 min. Aromatyczny napój, w kolorze ciemnego burgunda, nalej do tradycyjnych szklaneczek i natychmiat podawaj. Czajniczek ustaw w pobliżu. Będzie potrzebny dla wielu dolewek.
Zakończenie posiłku najlepsze z możliwych :)