Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Ajvar łagodny 680 g
Ajvar łagodny 680 g
19,90 zł 18,90 zł
szt.
Suszone słońcem pomidory w aromatycznym oleju, 520 g
Suszone słońcem pomidory w aromatycznym oleju, 520 g
26,90 zł 24,90 zł
szt.
Woda z kwiatów pomarańczy, 250 ml
Woda z kwiatów pomarańczy, 250 ml
9,90 zł 7,90 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Abido, 500 gr
Zatar (Zaatar) Abido, 500 gr
19,90 zł 16,90 zł
szt.
Falafel – mieszanka,  200 g
Falafel – mieszanka, 200 g
11,50 zł 9,90 zł
szt.
Biały ser do borek, 1500 g
Biały ser do borek, 1500 g
24,90 zł 22,90 zł
szt.
Ciasto youfka (yufka) w płatach, baza do dań, 400 g
Ciasto youfka (yufka) w płatach, baza do dań, 400 g
15,90 zł 14,90 zł
szt.
Ser biały Halloumi, Halumi, 250 g
Ser biały Halloumi, Halumi, 250 g
17,90 zł 16,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Herbata po beduińsku - Beduin tea

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Herbata po beduińsku, beduin tea

Napój podawany prze mieszkańców pustyni, beduinów. Smak tej herbaty pozostaje na długo w pamięci. Jest słodka, aromatyczna i ma dodatek tego czegoś, co czyni tę herbatę tak wyjątkową - to habak. Habak to odmiana bazylii. Rośnie na pustyni podczas miesięcy zimowych. Habak bywa nazywany "miętą biblijną" i rzeczywiście ma trudny do określenia jednoznacznie bazyliowo-miętowy smak. Herbata po beduińsku to czarna herbata, gotowana w czajniczku, zwykle z cukrem, do której dodawanany jest habak. Herbata taka doskonale łagodzi pragnienie w czasie upałów, wspaniale rozgrzewa w chłodniejsze zimowe wieczory.

Przygotowanie herbaty po beduińsku to zaparzenie i zagotowanie herbaty liściastej. Na 2 litrowy czajnik bierzemy ok. 2-3 łyżki herbaty w zależności od preferencji mocy napoju. Słodzimy wg upodobań (herbata arabska jest z definicji słodka) i gotujemy ok 10 min. od momentu zagotowania wody. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę habakowego suszu (lub 2-3 gałązki świeżego jeśli mamy do niego dostęp).  

Herbata arabska, herbata po hassańsku, herbata po beduińsku najpyszniej smakuje podawana bezpośrednio z czajnika, w którym się gotowała, do tradycyjnych w formie arabskich niedużych szklaneczek.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (2)

19 marca 2017

Miałem przyjemność zaparzyć i delektować się herbatą Do Ghazal, jest przepyszna. Świetnie też smakuje z dodatkiem mleka zagęszczonego niesłodzonego

5 grudnia 2017

wspaniała jest Herbata czarna liściasta Earl Grey, DoGhazal. Odkąd spróbowałam piję raczej tą.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl