Kiedy wyślemy Twoją paczkę?
PROSZĘ PRZECZYTAJ:
Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.
Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia.
Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.
>PRZEPIS< Foul mdammas. Danie z bobiku, z sałatką lub innymi dodatkami
Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
Foul mdammas. Danie z bobiku, z sałatką lub innymi dodatkami
Foul mdammas to tradycyjne danie, w krajach arabskich zazwyczaj spożywane na śniadanie. Przygotowywane w domu czy na souqu jest wspaniałym źródłem energii na cały dzień. Proponujemy foul mdammas z sałatką.
Foul mdammas można przygotować samemu od a do z. Czyli zacząć od zamoczenia na ok 10-12 godzin kubka suszonego bobiku. Następnie należy odlać wodę, zalać świeżą, dodać płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki sody oczyszczonej (przyspiesza zmiękczanie bobiku podczas gotowania). Zagotować i gotować na maleńkim ogniu do miękkości. Odcedzić, dodać pogniecione dwa ząbki czosnku, sok z cytryny lub dwóch wg uznania i smaku, polać oliwą. Podawać na ciepło posypany kuminem.
Ale wcale nie trzeba czekać kilkunastu godzin jeśli ma się ochotę na foul mdammas tu i teraz. W naszym domu przygotowanie foul mdammas zajmuje nam tyle czasu ile pokrojenie składników na sałatkę, czyli na prawdę niewiele.
Na porcję foul mdammas z sałatką dla 2 osób bierzemy:
puszka foul 400 g
dla bardziej głodnych lub 4 osób - polecamy puszkę 600 g
dla lubiących cieciorkę - proszę bardzo - foul z cieciorką (też pysznie)
łyżeczkę kuminu do posypania
I to tyle. Wkładamy zawartość puszki do rondelka, podgrzewamy do ulubionej temperatury. W tym czasie kroimy składniki na sałatkę
1/2 główki sałaty lodowej
papryka żółta + papryka czerwona
ogórek świeży nieduży lub pół większego
pomidor
kilka oliwek
Do sałatki koniecznie sos: ząbek czosnku utłuc w moździerzu z połową łyżeczki soli, dodać łyżeczkę melasy z granatów lub 1/3 łyżeczki dobrej musztardy, 1/3 łyżeczki miodu, sok z połowy cytryny, pieprzu odrobinę. Dolewając oliwę ucierać składniki do uzyskania jednolitego sosu.
Pokroić składniki na sałatkę, polać sosem, wymieszać.
A potem to już nic prostszego - porcję ciepłego bobiku wyłożyć na talerz, na bobik wyłożyć zacną porcję sałatki, obficie posypać kuminem.
I pałaszować trzęsąc uszami. Dzieci też lubią. I wegetarianie. Bo bobik jest doskonałym źródłem białka. A foul mdammas z sałatką to smaczne, rozgrzewające, zdrowe danie dla każdego. Polecamy szczególnie na jesień.
Smacznego! :)
PS. Hassan zaglądając przez ramię kazał dopisać, że dla tych z zielonowstętem, czyli dla przeciwników sałatek, polecamy foul mdammas z białym sosem przygotowanym z dobrego jogurtu naturalnego, np. takiego oryginalnego tureckiego jogurtu i pasty sezamowej tahini w proporcjach kubek jogurtu, dwie łyżki tahini. Dodać ząbek czosnku i sól do smaku. W wersji lux - polać dużą łyżką czy dwoma gorącego masła klarowanego, w którym smażyło się kilka ziarenek orzeszków pinii. Pyyyyyysznie będzie :)
Opinie o produkcie (0)
