Zarejestruj się i...
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Pestki słonecznika prażone i solone, Meray, 300 g
Pestki słonecznika prażone i solone, Meray, 300 g
19,90 zł 18,90 zł
szt.
Semolina (Smeed), 0,9 kg
Semolina (Smeed), 0,9 kg
14,90 zł 11,90 zł
szt.
Makaron Szarije, 500 g
Makaron Szarije, 500 g
8,90 zł 6,90 zł
szt.
Mielonka z drobiu, halal, 340 g
Mielonka z drobiu, halal, 340 g
13,90 zł 11,90 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Al Salam, 500 gr
Zatar (Zaatar) Al Salam, 500 gr
15,90 zł 14,90 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 454 g
Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 454 g
19,90 zł 14,90 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Al Salam, 1000 gr
Zatar (Zaatar) Al Salam, 1000 gr
35,90 zł 28,90 zł
szt.
Mielonka z mięsa wołowego, halal, 340 g
Mielonka z mięsa wołowego, halal, 340 g
13,90 zł 11,90 zł
szt.
Woda z kwiatów pomarańczy, 500 ml
Woda z kwiatów pomarańczy, 500 ml
14,90 zł 11,90 zł
szt.
Kiełbaski drobiowe, parówki, halal 400 g
Kiełbaski drobiowe, parówki, halal 400 g
15,90 zł 13,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Foul blaban - bób z jogurtem i tahini

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Wspomnienie Hassana, którym podzielił się na naszej fejsbukowej stronie stało się inspiracją do zrobienia dania absolutnie typowego dla kuchni arabskiej - bobu z labanem i tahini. 

Bób z labanem i tahini 
czyli bób z jogurtem z dodatkiem pasty sezamowej tahini
na 4-5 osób


Przygotowanie
Bób namoczyć na noc. Na drugi dzień zlać wodę, przepłukać ziarna, zalać czystą wodą, dodać sól i sodę. Gotować do miękkości bobu. Można nie dodawać sody, ale wówczas czas gotowania bobu się wydłuży.
Zmiażdżyć czosnek lub utłuc w moździeżu z odrobiną soli. Do jogurtu dodać czosnek, tahini, sól do smaku. Bardzo dokładnie wymieszać. Składniki sosu można wrzucić do kubka miksera i zmiksować. Lub ubić końcówką do ubijania. Albo rozetrzeć blenderem. Co jest pod ręką.
Sos powinien być płynny, aromatyczny lekko orzechowym smakiem tahini i wyraźnie czosnkowy.

Łyżką cedzakową wyłożyć do miseczki ciepły bób, polać sosem tahini, przybrać pietruszką, posypać kuminem. Po wierzchy polać łyżką lub dwiema oliwy z oliwek.   
Podawać z dodatkiem sałatki, pomidora, kiszonek i pieczywem.

A do tego polecamy napój sporządzony z... wody po gotowaniu bobu :)
Wlać płyn do szklanki, dodać szczyptę soli, szczyptę kuminu i 1 łyżkę soku z cytryny. I już gotowe.

Saha ła hana!
Smacznego!

PS. na naszym facebook-owym profilu umieszczamy różne informacje związane z kuchnią arabską i jej produktami. Kto nas jeszcze nie zna, nie lubi, a ma ochotę polubić i poczytać - zapraszamy - będzie nam bardzo miło - arabskie.pl na facebook-u


Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl