
- Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 400 g
- Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Miseczka gliniana do zapiekania
- Ciasteczko mamoul (mamul) z daktylami, 21g
- Salami z indyka w plastrach, 200 g
- Mariamija (mariamije) 50g
- Łubin słodki, 0,9 kg
- Woda różana, 500 ml
- Woda różana, 250 ml
>PRZEPIS< Foul blaban - bób z jogurtem i tahini
Dostępność:
Smacznego :)
Ocena:
0





Producent:
Arabskie smaki i aromaty
Opis
Wspomnienie Hassana, którym podzielił się na naszej fejsbukowej stronie stało się inspiracją do zrobienia dania absolutnie typowego dla kuchni arabskiej - bobu z labanem i tahini.
Bób z labanem i tahini
czyli bób z jogurtem z dodatkiem pasty sezamowej tahini
na 4-5 osób
Przygotowanie
czyli bób z jogurtem z dodatkiem pasty sezamowej tahini
na 4-5 osób
- 300 g suchego bobu (lub bobiku)
- ok. 400 g dobrego jogurtu naturalnego
- 4-5 łyżek pasty sezamowej tahini
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
- sól (do gotowania bobu ok. 1 łyżka i do smaku w sosie tahini)
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka łyżek oliwy z oliwek do polania dania
- garść posiekanej pietruszki
Bób namoczyć na noc. Na drugi dzień zlać wodę, przepłukać ziarna, zalać czystą wodą, dodać sól i sodę. Gotować do miękkości bobu. Można nie dodawać sody, ale wówczas czas gotowania bobu się wydłuży.
Zmiażdżyć czosnek lub utłuc w moździeżu z odrobiną soli. Do jogurtu dodać czosnek, tahini, sól do smaku. Bardzo dokładnie wymieszać. Składniki sosu można wrzucić do kubka miksera i zmiksować. Lub ubić końcówką do ubijania. Albo rozetrzeć blenderem. Co jest pod ręką.
Sos powinien być płynny, aromatyczny lekko orzechowym smakiem tahini i wyraźnie czosnkowy.
Łyżką cedzakową wyłożyć do miseczki ciepły bób, polać sosem tahini, przybrać pietruszką, posypać kuminem. Po wierzchy polać łyżką lub dwiema oliwy z oliwek.
Podawać z dodatkiem sałatki, pomidora, kiszonek i pieczywem.
A do tego polecamy napój sporządzony z... wody po gotowaniu bobu :)
Wlać płyn do szklanki, dodać szczyptę soli, szczyptę kuminu i 1 łyżkę soku z cytryny. I już gotowe.
Saha ła hana!
Smacznego!
PS. na naszym facebook-owym profilu umieszczamy różne informacje związane z kuchnią arabską i jej produktami. Kto nas jeszcze nie zna, nie lubi, a ma ochotę polubić i poczytać - zapraszamy - będzie nam bardzo miło - arabskie.pl na facebook-u
Opinie o produkcie (0)
