BLOG
Wracamy!!

WRACAMY do regularnych wysyłek!

Ze względu na ograniczenia zmieni się ich harmonogram - wszystkie paczki będą pakowane w piątek / sobotę, a fizyczna ich wysyłka nastąpi w poniedziałek. Zamówienia złożone po 12.00 w piątek będą przechodziły na następny tydzień. Ze względu na zmianę harmonogramu wysyłek nie jesteśmy w stanie zapewnić dostawy świeżego pieczywa, które zostanie wyłączone z oferty. Zapraszamy serdecznie do składania zamówień Stęskniliśmy się 

PS. NOWY NR KONTA. Proszę o zwrócenie na to uwagi podczas dokonywania płatności!

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate
Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Bulion wołowy halal, 12 kostek
Bulion wołowy halal, 12 kostek
9,90 zł 8,60 zł
szt.
Zielone oliwki ekstra libańskie, 2900 g
Zielone oliwki ekstra libańskie, 2900 g
59,90 zł 54,90 zł
szt.
Liście winogron całe rolowane, konserwowane, 850 g
Liście winogron całe rolowane, konserwowane, 850 g
22,90 zł 18,90 zł
szt.
Cieciorka (ciecierzyca, groch włoski), 0,9 kg
Cieciorka (ciecierzyca, groch włoski), 0,9 kg
19,90 zł 17,90 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Al Salam, 1000 gr
Zatar (Zaatar) Al Salam, 1000 gr
32,90 zł 24,90 zł
szt.
Cieciorka gotowana, puszka 800 g
Cieciorka gotowana, puszka 800 g
11,90 zł 9,90 zł
szt.
Kardamon mielony, 30 g
Kardamon mielony, 30 g
13,90 zł 9,90 zł
szt.
Bulion drobiowy halal, 12 kostek
Bulion drobiowy halal, 12 kostek
9,90 zł 8,60 zł
szt.
Cieciorka gotowana, puszka 400 g
Cieciorka gotowana, puszka 400 g
6,50 zł 5,90 zł
szt.
Ryż egipski biały, 0,9 kg
Ryż egipski biały, 0,9 kg
14,90 zł 12,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Fettusz - sałatka z podpiekanym arabskim chlebem

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Fettusz (فتوش, fattusz, fattush) - jedna z najbardziej popularnych sałatek bliskowschodniej kuchni. Jej charakterystycznym składnikiem są kawałki arabskiego chleba, podpieczone na chrupko w piekarniku lub piecu i pocięte lub połamane. W krajach arabskich fettusz jest często przygotowywany w domach lub przez kucharzy dla zagospodarowania czerstwego chleba, który po podpieczeniu staje się pełnowartościowym składnikiem pysznej sałatki i nadaje jej ciekawej chrupkości.

Innym, niemalże obowiązkowym składnikiem fettusz są liście rośliny po arabsku zwanej bakla, a po polsku portulaka pospolita. To mięsiste listki, o orzeźwiającym i nieco kwaskowatym smaku. Niestety u nas mało dostępne i nasze fettusz jest o nie uboższe.

Fettusz w swoim składzie ponadto może mieć sałatę np. rzymską, choć nie we wszystkich przepisach sałata występuje. Co kraj, co miasto, to receptura na fettusz:)

Ważnym składnikiem sałatki jest inny orzeźwiający komponent - owoce granatu lub melasa z granatu. Dla kwaskowatego smaku dodaje się również sumak.

 
Fettusz składa się z warzyw pociętych w dość duże kawałki, w odróżnieniu od tabbouleh, również bardzo popularnej sałatki, która powinna być posiekana bardzo drobno.
Sałatkę podaje się jako samodzielne danie - przystawkę.

Składniki
na 4 osoby
  • 1/2 główki sałaty rzymskiej (lub lodowej)
  • 1 pęczek pietruszki 
  • 1 łyżka posiekanej mięty świeżej lub łyżeczka suszonej
  • 1 pęczek portulaki - same listki, bez gałązek (jeśli akurat mamy w ogródku)
  • 1 papryka czerwona, 1 zielona
  • 2 pomidory
  • 2 średnie ogórki zielone gładkie
  • 1 pęczek szczypiorku lub mała cebula
  • 4 rzodkiewki (w naszej sałatce nie ma bo dzieci wcześniej wyjadły;)
  • 2 placki chleba arabskiego (khobez, pita)
  • garść ziaren granatu (jeśli mamy pod ręką)
Sos
Przygotowanie
 
Placki chleba (może być czerstwy, suchawy) wkładamy do gorącego piekarnika na ruszt) i podpiekamy aż staną się rumiane. Podpieczony na chrupko chleb połamać lub pokroić w kostkę ok. 2 x 2 cm.

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy do miski. Paprykę, pomidory obrane ze skórki, ogórki zielone, rzodkiewkę kroimy na średniej wielkości kawałki (ok. 1,5 x 1,5 cm). Kroimy szczypiorek, siekamy miętę i pietruszkę. Jeśli składnikiem jest cebula zamiast szczypiorku, kroimy ją w cienkie piórka. 

W moździerzu tłuczemy ząbek czosnku z solą, dodajemy sok z cytryny, grenadinę, sumak, oliwę - mieszając tłuczkiem robimy aksamitny sos do połączenia się składników. W przypadku braku moździerza można czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do słoiczka, dodać pozostałe składniki sosu, zakręcić przykrywkę i energicznie potrząsać słoiczkiem aż powstanie jednolita mieszanka. Sos jest wówczas gotowy.

Do miski z sałatą wrzucić pokrojone warzywa, kawałki chleba, polać sosem. Wymieszać. Gotowe! Zajadać zaraz po przygotowaniu.
Sałatkę można przygotować wcześniej - przypiec chleb, pokroić warzywa, które przechowujemy w lodówce. Przed podaniem posypać chlebem i wymieszać z sosem.

Saha ła hana!
Smacznego :)

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl